Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Σε αυτά τα χρόνια νοσηλεύτηκαν 4.000 ασθενείς, συχνά πολύμηνες νοσηλείες, κυρίως Λαρισαίοι. Το έργο της ΜΕΘ είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, μέσα από επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετοχή των γιατρών της σε διεθνή φόρα για την υγεία και συμβολή της Μονάδας σε κλινικές μελέτες για την παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων.
«Όταν ξεκινήσαμε το 1997 ήταν πολύ δύσκολα. Πρώτα δεν είχαμε κτίριο, μετά δεν είχαμε γιατρούς. Τα προβλήματα, όμως, ξεπεράστηκαν και σήμερα το επίπεδο υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το επιστημονικό έργο της ΜΕΘ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και είμαστε περήφανοι για τη λειτουργία της» είπε ο Απόστολος Κομνός, δ/ντης της ΜΕΘ του ΓΝΛ, σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για τα 20 χρόνια της Μονάδας.
Σήμερα η ΜΕΘ και η ΜΑΦ διεθέτουν 8 κλίνες η καθεμιά και υποστηρίζονται από 9 ειδικότητες.
Ο στόχος που βάζουν οι γιατροί και ο διευθυντής τους είναι η δημιουργία μια νέας Μονάδας:
«Ο δεύτερος στόχος που βάλαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, το καταφέραμε και αυτό. Αυτά τα 20 χρόνια πέρασαν από την ΜΕΘ και τη ΜΑΦ περισσότεροι από 4000 ασθενείς! Ο νέος στόχος που βάζουμε τώρα είναι η λειτουργία Μονάδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων» επεσήμανε ο κ.Κομνός.
Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι για το 2016 το πρώτο νοσοκομείο της χώρας σε εγκεφαλικές θρομβολύσεις, φτάνοντας τις 149! Οι πρώτες θρομβολύσεις άρχισαν το 2005, μετά από ένα περιστατικό με μια 45χρονη, όπως περιέγραψε ο κ.Κομνός.
Ο στόχος που τίθεται τώρα είναι σε συνεργασία με τους νευρολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει χωριστή Μονάδα για τους ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια.
ert.gr