Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ενισχύοντας την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο» που συνδιοργανώνεται από τη Λάρισα και την πόλη Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας, που είναι οι συντονίστριες πόλεις της θεματικής ομάδας «εκπαίδευση και ενεργό πολιτειότητα» του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO.
Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο για τη Δια Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL) και τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Εισηγητές στο Συνέδριο είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, ενώ παρουσιάζονται καλές πρακτικές πόλεων – μελών από όλον τον κόσμο.
Στο συνέδριο συμμετέχουν παγκόσμιες προσωπικότητες, όπως ο κος David Atchoarena, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO (UIL) και o Raúl Valdés-Cotera, συντονιστής του παγκόσμιου Δικτύου Learning Cities, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαικοί απ’ όλον τον κόσμο.
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ως οικοδεσπότης, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σε μια δύσκολη στιγμή για την πόλη μας, στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η Λάρισα συνδιοργανώνει αυτό το διεθνές συνέδριο της UNESCO με την πόλη Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας για τη θεματική που αφορά την εκπαίδευση ενεργών πολιτών. Είναι μια περίοδος ανησυχίας, φόβου για όλους τους πολίτες αυτού του κόσμου.
Μια κατάσταση δύσκολη… στην δημόσια υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία. Είναι όμως και η ώρα να μιλήσουμε σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
Να σταθούμε όρθιοι και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, αλλά και μετά την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη Δημοκρατία και τις απειλές που αντιμετωπίζει, για την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων, για την ευθύνη των πολιτών, για το ρόλο των νέων.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένας παγκόσμιος διάλογος, για την υγεία των πολιτών αυτού του κόσμου, για τη φτώχεια και την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας, για την προστασία του Πλανήτη μας.
Είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη συνδιοργανώνει συνέδριο της UNESCO, κάτι που προφανώς υποδηλώνει την αναγνώριση και τη σημασία που αποδίδει η UNESCO στην προσπάθεια της Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν».
Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο της UNESCO ως ιδέα δεν ήρθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση δράσεων βασισμένων στις ανθρωπιστικές αρχές της Δια Βίου Μάθησης ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση της τελευταίας περιόδου.»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της διεξαγωγής ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου από την πόλη της Λάρισας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ένταξή της Λάρισας στο δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν.
Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δεληγιάννης: Στη διάρκεια αυτού του συνεδρίου ερχόμαστε σε επαφή με καλές πρακτικές από πόλεις από διάφορα σημεία του κόσμου. Με διαφορετική κουλτούρα, πολιτική και κοινωνική παράδοση. Με διανοητές, που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι χρήσιμο να ακούσουμε προσεκτικά.
Να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Να προσπαθήσουμε να βρούμε κώδικες επικοινωνίας, εστιάζοντας σε όσα μας συνδέουν. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Και μοιάζει να είναι όρος επιβίωσης, έννοιες γνωστές από παλιούς, σοφούς Δασκάλους, όπως ο Jack Mezirow και ο Paulo Freire: η κριτική σκέψη, ο μετασχηματισμός των στερεοτύπων, η ενδυνάμωση των πολιτών».
Επίσης ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Σωτήρης Βόύλγαρης, καλωσορίζοντας τους διαδικτυακούς συνέδρους, χρησιμοποίησε τη φράση των Αρχαίων Ελληνικών που επιλέχθηκε το 1977 από τον Κάρλ Εντουαρντ Σέιγκαν, Αμερικανό αστρονόμο και αστροφυσικό ο οποίος στέλνοντας χαρετισμό στο σύμπαν είπε το εξής:
Οἵτινές ποτ’ ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι.
Φράση που Νέα Ελληνικά σημαίνει που στα Νέα Ελληνικά σημαίνει: Χαίρετε, όποιοι κι αν είστε! Ήρθαμε ειρηνικά ως φίλοι σε φίλους
Το Συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα με τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος.