«Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης εστιάζει στη συνολική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μιλάμε για ένα μοντέλο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο, ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».
Αυτό τόνισε σήμερα αργά το απόγευμα από τη Λάρισα στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου. Αυτό το μοντέλο προσπαθούμε, συνέχισε, να το υπηρετήσουμε μέσα από το υπουργείο Εργασίας με τρεις άξονες:
«Παρέμβαση για τη μείωση της ανεργίας, ενεργητικές παρεμβάσεις για την τόνωση της εργασίας, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, για να έχουμε ποιοτικές εργασιακές θέσεις -ένα δύσκολο έργο-, και ο τρίτος άξονας είναι να θέσουμε τα θεμέλια για το κοινωνικό κράτος. Εδώ έρχεται το κομμάτι το σημαντικό της πρόνοιας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «το μέχρι τώρα μοντέλο παρήγαγε πλούτο αλλά δεν διαχεόταν στην κοινωνία, αντιθέτως υπήρχε διαρκής συμπίεση του κόσμου της εργασίας».
Ακόμη αναφέρθηκε σε τρία προγράμματα ενίσχυσης των εργαζομένων που εκπονεί το υπουργείο για το αμέσως χρονικό διάστημα. Το πρώτο πρόγραμμα, είπε, είναι για να μετατραπεί το μπλοκάκι σε μισθωτό, που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες να υλοποιείται και θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, και είναι προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους. Πρόκειται, εξήγησε η υπουργός Εργασίας, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης αυτών που βρίσκονται σε φθίνοντες κλάδους, να υποστηριχθούν οικονομικά αλλά και να μπορέσουν αποκτήσουν δεξιότητες προκειμένου να προσανατολιστούν σε νέο επάγγελμα, ένα πρόγραμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ και θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, σημείωσε επίσης η ίδια. Το τρίτο πρόγραμμα ανέφερε η υπουργός υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες, νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή που είναι αυτοαπασχολούμενοι και θέλουν να επεκτείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα και ουσιαστικά επιδοτεί την πρώτη πρόσληψη.
Ειδική αναφορά η κ. Αχτσιόγλου, έκανε και για την ελληνική οικονομία λέγοντας: «Είμαστε οπωσδήποτε σε μια φάση, δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι οι δείκτες που υπάρχουν στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα δηλαδή για το 2017, μαρτυρούν αυτή τη δυναμική. Έχουμε μια σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων, έχουμε επιπλέον κάποιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρόβλεψη κοντά στο 2%, για το 2017, περισσότερο για το 2018, σημαντική αύξηση των εξαγωγών, σημαντική αύξηση και του κλάδου της οικοδομικής δραστηριότητας που την περίοδο της κρίσης είχε γνωρίσει μεγάλη ύφεση».
Ίσως από τους σημαντικότερους δείκτες, συνέχισε, είναι ο δείκτης της ανεργίας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 21%, περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάτω από εκεί που ήταν η ανεργία όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, τόνισε η υπουργός σημειώνοντας ότι να είναι μία πολύ υψηλή ανεργία, για την χώρα, ωστόσο «υπάρχει μία μόνιμη σταθερή απομείωσή της, και αυτό οπωσδήποτε μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια».
Για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας είπε πως το ποσοστό της ανεργίας σήμερα είναι στο 20,1%, «είναι τα νούμερα που αντιστοιχούν στο 2011 περίπου». «Φαίνεται δηλαδή ότι αρχίζουμε και ανακτούμε όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης, και βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο που μπορούμε να αναδιοργανώνουμε από την αρχή τις παραγωγικές μας δυνάμεις», επισήμανε.
Η σχέση μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων για το πρώτο εννιάμηνο του 2017, επίσης είναι θετικό, «μιλάμε για τη δημιουργία 260.000 νέων θέσεων εργασίας, είναι ρεκόρ εννιαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι για δημιουργία εντυπώσεων, «αλλά βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία που είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε τις βάσεις για το παραγωγικό μοντέλο του μέλλοντος» και τόνισε:
«Αισιοδοξούμε ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι η τελευταία χρονιά που βρισκόμαστε σε καθεστώς επιτροπείας. Όλα τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα λάβει οριστικό τέλος τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρχει δηλαδή επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, θα υπάρξει κατά την εκτίμησή μας μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα, είναι κάτι που το υποστηρίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Το μέχρι τώρα μοντέλο παρήγαγε πλούτο αλλά δεν διαχεόταν στην κοινωνία, αντιθέτως υπήρχε διαρκής συμπίεση του κόσμου της εργασίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Α. Ζώης)