Έπαυσε οριστικά την δίωξη για απάτη κατά της 55χρονης τέως καθαρίστριας του Δήμου Βόλου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, που συζήτησε χθες την υπόθεση, μετά την αναίρεση που είχε κάνει δεκτή ο Άρειος Πάγος.

Η υπόθεση της τέως καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο συζητήθηκε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας με το δικαστήριο να παύει οριστικά την ποινική της δίωξη για απάτη, λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι το αδίκημα είχε τελεστεί άπαξ και όχι κατ’ εξακολούθηση, όπως ήταν και η απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, που είχε επιστρέψει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας.

Οπότε με την παρέλευση της 20ετίας από την τέλεσή του, το αδίκημα παραγράφεται. Το πιστοποιητικό του απολυτηρίου που είχε κάνει χρήση η τέως καθαρίστρια, ήταν στις 13 Μαΐου του 1996, προκειμένου να προσληφθεί στον Γ’ Κρατικό Παιδικό Σταθμό Ν. Ιωνίας.

Στην χθεσινή διαδικασία τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Γεράκα. Η 55χρονη είχε κριθεί ένοχη, σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο βαθμό, για πλαστογραφία απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας της είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 ετών και μάλιστα είχε οδηγηθεί στη φυλακή. Από τον Άρειο Πάγο είχε κριθεί ότι η απάτη είχε προκληθεί άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα είχε ερμηνεύσει και εφαρμόσει τις ποινικές διατάξεις.

Ο αληθής χρόνος τέλεσης του αδικήματος, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ήταν το 1996, που είχε προσκομίσει νοθευμένα πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής.

Η απατηλή της συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε τις μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώνει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορούσε να αυτοενοχοποιηθεί.

Η 55χρονη, που είχε μείνει 23 ημέρες στη φυλακή, είχε δηλώσει ότι είχε παραποιήσει το απολυτήριο Δημοτικού, γιατί είχε μεγάλη ανάγκη, είχε δύο παιδιά να μεγαλώσει κι έπρεπε να τα μεγαλώσει με αξιοπρέπεια. Είχε αναγνωρίσει το λάθος της.

Η περιπέτεια της τέως καθαρίστριας του Δήμου Βόλου είχε αρχίσει από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας το 2016, όπου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, αλλά παρέμεινε ελεύθερη, καθώς το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, που άσκησε.

Στις 5 Νοεμβρίου όμως του 2018 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στις 28 Νοεμβρίου του ιδίου έτους και μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκανε δεκτή, για λόγους υγείας, την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αναίρεσης, που ασκήθηκε στον Άρειο Πάγο.

Από εκείνη την ημέρα η τέως καθαρίστρια είναι ελεύθερη.

e-thessalia.gr