Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες διοργανώνονται συνεχώς στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Τη φετινή σχολική χρονιά, από τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πάνω από 2.000 μαθητές σχολείων του νομού συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της ομαδικότητας και μέσα από αυτά άνοιξαν μπροστά στα μάτια όλων οι πραγματικοί και φανταστικοί κόσμοι των βιβλίων. Οι εκπαιδευτικοί Γκουντουβά Βάϊα και Λέντζα Ιφιγένεια-Χριστίνα για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η συντονίστρια των δράσεων Χρύσα Χατζηαβραάμ για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενηλίκους, μέσα από εμπλουτισμένες με κίνηση και παιχνίδια αφηγήσεις, μοιράστηκαν με τους μαθητές την αγάπη για το βιβλίο.
Οι δράσεις της Βιβλιοθήκης όμως δεν σταματούν. Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)». Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’ με αφορμή τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, φιλοξενεί στο χώρο της, από τις 4 έως τις 8 Απριλίου, τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συλλέγω Εμπειρίες» για παιδιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο την ανάγνωση.
Η έναρξη του προγράμματος ορίζεται η Δευτέρα 4 Απριλίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού του παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) το 1966 με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει το βλέμμα όλων στο παιδικό βιβλίο. Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες και όλοι όσοι αγαπούν το παιδικό βιβλίο γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και την ανάγνωση.
Οι φετινές δράσεις στη Βιβλιοθήκη αφορούν τους ποικίλους τρόπους που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία και παρουσιάζουν πέντε διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης.
Φως: Η απόλαυση να διαβάζεις μέσα στο σκοτάδι. Η επιλογή ενός πραγματικά ξεχωριστού βιβλίου, το ‘Νοτούρνο’ της Isol, μας προκαλεί τη διάθεση να κρυφτούμε σε μία μαγική σπηλιά και να διαβάσουμε στο σκοτάδι με τη βοήθεια ενός φακού.
Συλλογή: Η ποίηση στη Βιβλιοθήκη. Οι συλλογές παιχνιδιών που πια έχουν μεγαλώσει, σώζουν τον ήρωα της ιστορίας στο βιβλίο του Α. Κυριτσόπουλου, ‘Πηγαινέλα στα σύννεφα’. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η ποίηση και ο τρόπος που αυτή μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία
Θέα: Όταν ένα βιβλίο μιλάει για ένα άλλο. Μερικά βιβλία έχουν την ιδιότητα να μας ανοίγουν ένα παράθυρο και να μας επιτρέπουν τη θέα σε ένα άλλο βιβλίο με το οποίο συγγενεύουν. Στο βιβλίο της Julia Dοnaldson, ‘Ο Ηλίας που αγαπούσε τα βιβλία’, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πιο γνωστά βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας.
Τα υλικά: Τα εικαστικά στη Βιβλιοθήκη. Το βιβλίο της Samantha Friedman, ‘Ο κήπος του Ματίς’ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να οργανώσουμε ένα εργαστήριο κολάζ ακολουθώντας τη διαδρομή που ο ζωγράφος Ματίς ακολούθησε για να φτάσει στα διάσημα έργα του κολάζ.
Μαγεία: Οι ιστορίες στην οθόνη. Ένα μεγάλο μέρος της παιδικής λογοτεχνίας έχει μεταφερθεί στην οθόνη. Μετά από μια παρουσίαση βιβλίων που έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες και προβολή της ταινίας που αναφέρεται στο βιβλίο του Frank Viva, ‘Μικρή Σάρλοτ, σκηνοθέτις’, δημιουργούμε τις δικές μας ασπρόμαυρες ταινίες που αφηγούνται ιστορίες ανάγνωσης.
Στις δράσεις αυτές μπορούν να συμμετέχουν τα σχολεία που προγραμματίζουν πρωινές εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βιβλιοθήκη από τη Δευτέρα 4 Απριλίου ως και την Παρασκευή 8 Απριλίου καθώς και τα παιδιά που συμμετέχουν στις απογευματινές εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης. Περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.