Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο η δεύτερη και τελευταία μέρα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Λάρισα με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή, να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία», που πραγματοποιήθηκε, στη Κοίτη του Πηνειού.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή νέων αλλά και όλων των ηλικιών στις πολύμορφες εκδηλώσεις, του φεστιβάλ, που συνδυάζουν την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, συζητήσεις. Επίσης, το δικό τους ξεχωριστό χώρο είχαν και οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Στον παιδότοπο που γέμισε από παιδικά χαμόγελα και φωνούλες, τα πιτσιρίκια είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Τη Παρασκευή 16/9 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Τη κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στο πλαίσιο της ΔΕΘ δια του κ. Τσίπρα προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας στο λαό: Ορίστε οι θυσίες σου πιάνουν τόπο, οι στόχοι πιάνονται, μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, θα γίνουν επενδύσεις, θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας, ευημερία και τόσα άλλα…

Οι κούφιες αλλά επικίνδυνες αερολογίες περί δίκαιης ανάπτυξης κρατάνε χρόνια! Θυμηθείτε, πάντοτε οι εργαζόμενοι καλούνταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν θυσίες, με την ίδια πάντα υπόσχεση…

Τι έδειξε η ζωή; Η πολιτική αυτή γέννησε νέα βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο!

Γιατί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, πέρα από τη στήριξη από το κράτος και τις φοροαπαλλαγές προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και το παραπέρα σμπαράλιασμα των όποιων εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,6 δισ. ευρώ για το διάστημα Γενάρη – Ιούλη 2016 έναντι του στόχου για πλεόνασμα άνω των 847 εκατ. ευρώ.

Πως όμως προέκυψε το πλεόνασμα αυτό, ούτε κουβέντα! Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, νοσοκομεία έκλεισαν και άλλα υπολειτουργούν με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς καν τα βασικά υλικά. Μεγάλες είναι οι περικοπές στην Παιδεία με τεράστιες τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σχολεία κ.λπ.

Εμφανίζει τη στατιστική – πλασματική μείωση της ανεργίας κατά 2,1% τα δυο τελευταία χρόνια. Κρύβει ότι αυτή συνοδεύτηκε από το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης και τη γενίκευση της μερικής.

Κρύβει ότι η εργοδοσία αξιοποιώντας το βάρβαρο πλαίσιο που διαμορφώθηκε, μέσα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεσάλωσε πραγματικά στους εργασιακούς χώρους και κλάδους επιβάλλοντας ακόμα χειρότερους όρους. Απολύει εργαζόμενους με δικαιώματα και προσλαμβάνει νέους, που αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τοπική πείρα των εργαζομένων στο νομό Λάρισας και γενικότερα στη Θεσσαλία, όπου οι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι φτάνουν περίπου τις 68.000, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί, που δουλεύουν ελάχιστους μήνες ή μέρες το χρόνο, ούτε αυτοί, που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και βέβαια πολλοί από αυτούς καταλήγουν στην ανεργία, όπως έγινε για παράδειγμα με τους 580 των super markets Λάρισας και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κρύψουν από το λαό, ότι έχουν την ίδια στρατηγική – τον ίδιο στόχο, που είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Και ταυτόχρονα να πείσουν το κεφάλαιο -ο καθένας για τον εαυτό του- ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων του.

Η εργατιά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες των εργατικών λαϊκών οικογενειών δεν πρέπει να τσιμπήσουν!

Το αστικό κράτος, όποιος και να είναι ο πολιτικός διαχειριστής του είναι ταγμένο να υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τα ψέματα και η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αντιμετωπίζονται μόνο με ένταση της ταξικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετούν και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρώσει αρκετή πείρα. Στα χρόνια που πέρασαν γνωρίσαμε κάθε είδους κυβερνήσεις- δεξιές, «αριστερές’, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, σοσιαλδημοκρατικές κλπ- σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Τι αποδείχθηκε;

Ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης αυτοί που πληρώνουν πάντα είναι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δείτε το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και άλλων κρατών.

Οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να ικανοποιηθούν αν δεν αλλάξει η τάξη που κατέχει την εξουσία.

Η ελπίδα για τους εργάτες, τις εργάτριες, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών βρίσκεται στην οργάνωση του δικού τους αγώνα σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με το κεφάλαιο και την εξουσία του, τον πραγματικό αντίπαλο.

Αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η συγκρότηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας με γραμμή αντεπίθεσης ρήξης και ανατροπής με ισχυρό ΚΚΕ.

Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον εργάτη, την εργάτρια, τον νέο και τη νέα, τον άνεργο αν το ΚΚΕ πατούσε γερά μέσα στις βιομηχανίες, στις επιχειρήσεις. Αν ο συσχετισμός υπερ των ταξικών δυνάμεων ήταν πιο ισχυρός.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την άνοδο της ικανότητας του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος να συνδέεται με πλατιές λαϊκές μάζες, να τις βάζει στον αγώνα, να τις οργανώνει.

Να γίνει συνείδηση σε όλο και περισσότερους ότι η πάλη για το μεροκάματο, για τη συλλογική σύμβαση, για την κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στις απολύσεις, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνδέεται με την επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με στόχο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών .

Να κατανοείται ολοένα και πιο βαθιά, ότι η εργατική τάξη είναι αυτή που παράγει όλο τον πλούτο και τον καρπώνεται μια χούφτα παράσιτα!

Στο ερώτημα «αν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, εμείς και τα παιδιά μας», το ΚΚΕ απαντάει κατηγορηματικά:

ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Εργάτη, εργάτρια

Φτωχέ αγρότη, μικρέ επαγγελματία

Νέε και νέα

Σε καλούμε να βαδίσουμε μαζί στους νέους συλλογικούς αγώνες, που η αξία τους γίνεται σήμερα μεγαλύτερη, στις συνθήκες που γεννάει η καπιταλιστική κρίση.

Η δύναμη σου είναι εδώ,

Στον αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Στην Κοινωνική Συμμαχία για Λαϊκή Εξουσία

Η απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, είναι η οικονομία στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας. Ο δρόμος αυτός είναι και ρεαλιστικός και αναγκαίος, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό.

Στην πορεία για το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας, ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε το σκοπό μας, για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού!».

Στη διάρκεια της όμορφης βραδιάς, στην Κεντρική Σκηνή παρουσιάστηκε αφιέρωμα στο Αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα του Βασίλη Μπαλογιάννη. Αργότερα ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη. Επίσης, στη Β’ σκηνή πραγματοποιήθηκε Μουσικοθεατρική Παραγωγή ενάντια στον πόλεμο με τη συμμετοχή των Braindrop.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Βασίλη Μπαλογιάννη, που ξεσήκωσε τον κόσμο δίνοντας τον παλμό για ραντεβού τη 2η μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Το Σάββατο 17/9 στη κεντρική σκηνή πραγματοποιήθηκε μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα «Οι αλύγιστες του Τρίκερι» που ήταν παραγωγή της ΚΟ θεσσαλίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Κ. Βλαχούτσου που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Στη Β’ σκηνή πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις, ο πόλεμος και το μεταναστευτικό» με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπήρξε μαζική συμμετοχή του κόσμου και αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το θέμα και για τις θέσεις του ΚΚΕ δίνουν απάντηση στις αιτίες και τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Οι θέσεις του ΚΚΕ δίνουν απάντηση στις αιτίες και τις επιπτώσεις του προβλήματος

Αργότερα έγιναν συναυλίες με τους LumonoCity, Kanimbua και Sober on Toxedos.

Δεν έλειψαν οι πλούσιες δραστηριότητες από τον παιδότοπο όπου τα παιδιά συμμετείχαν στο παιχνίδι της κρυμμένης αλήθειας «Η κυρία ξενοφοβία και τα ψέματα της», σε πειράματα φυσικής «Δεν είναι μαγεία, είναι απλά φυσική», ενώ μπόρεσαν να απολαύσουν παράσταση Καραγκιόζη του Κοσμά Παναγιώκα «Ο Καραγκιόζης και ο γίγαντας».

Και τις δύο μέρες το χώρο κοσμούσαν ταμπλό με θέμα τα 70 χρόνια του ΔΣΕ, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, το γεγονός ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στη σοσιαλιστική κοινωνία, τις θέσεις της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά. Ακόμα, στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΕΡΤ