«Η χώρα, το πολιτικό σύστημα και εν τέλει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χάνουν μια ιστορική ευκαιρία για καίριες τομές στον καταστατικό χάρτη της χώρας, την ψυχή του πολιτεύματός μας, τη βάση όλης της υπόλοιπης νομοθεσίας – το Σύνταγμα», είπε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξέλιξη αυτή τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην ΝΔ.
Η Ευαγγελία Λιακούλη, συνεχίζοντας τόνισε πως μπορεί μεν ο ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται μια ψευδο-προοδευτική ατζέντα, την οποία βέβαια σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν κατάφερε να θίξει, παρότι κυβερνούσε επί 4μιση χρόνια, ωστόσο, είναι ακόμη πολλά αυτά που τον χωρίζουν από τον χώρο της μετριοπαθούς Κεντροαριστεράς.
Επιπλέον, η Λαρισαία βουλευτής τόνισε πως και η ΝΔ απώλεσε την ευκαιρία πέρυσι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να συνεισφέρει θετικά στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, απλώς και μόνο επειδή είναι ουσιαστικά ένα συντηρητικό κόμμα, και οποιαδήποτε θεσμική μετεξέλιξη – όσο εντός αστικού πλαισίου κι αν είναι - τη φοβίζει, παρά το ομολογουμένως μεταρρυθμιστικό προφίλ της νυν ηγεσίας της.
«Ξέρετε ο Πρόεδρός σας - και Πρωθυπουργός μας τώρα – μου θυμίζει ένα ασύμβατο μόσχευμα σε ένα μη δεκτικό σώμα. Το σώμα αυτό δεν μπορεί να το αντέξει. Το απορρίπτει…», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε και στο άρθρ. 3 του Συντάγματος, για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους:
«Απέναντι στον παλαιάς κοπής και δημαγωγικό αντικληρικαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στη μακάρια στάση της ΝΔ, του «αφήστε τα όλα όπως είναι», το Κίνημα Αλλαγής απάντησε θεσμικά, απάντησε με μετριοπάθεια, απάντησε με πίστη στην ιστορική παρακαταθήκη που συνιστά η Ορθόδοξη Εκκλησία για την πατρίδα μας», ενώ παράλληλα υποστήριξε και έμπρακτα την ανεξιθρησκεία, με δικό του νόμο (Ν. 4301/2014), με τον οποίο οργανώθηκαν οι θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα και προστατεύτηκε η άσκηση λατρείας όλων των γνωστών θρησκειών στη χώρα.
Αλλά και σε ό,τι αφορά το δίλλημα μεταξύ του θρησκευτικού ή του πολιτικού όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων πολιτειακών παραγόντων, η Λαρισαία πολιτικός υποστήριξε πως «Επιμένουμε στη σημερινή πρακτική, η οποία και δημοκρατική είναι, και συνθετική. Επιμένουμε ο όρκος να δίδεται διαζευκτικά, είτε θρησκευτικά, είτε πολιτικά. Το όλο ζήτημα της επιλογής μόνο του ενός ή του άλλου, θεωρούμε ότι μόνο περιττή πόλωση θα επιφέρει σε μια κοινωνία - που αν μη τι άλλο - χόρτασε τα τελευταία χρόνια από διχασμούς, πραγματικούς ή και λιγότερο πραγματικούς».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας: