Διήμερη επίσκεψη στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του νομού Λαρίσης, τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και σε περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Στόχος της επισκέψεώς της ήταν να συζητήσει με τους κατοίκους και τους φορείς την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης των ζημιών στις οικίες και τα ειδικά κτίρια, καθώς και να πραγματοποιήσει αυτοψία σε σχέση με τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του φυσικού αυτού φαινομένου ένα μήνα μετά από τους ισχυρούς σεισμούς της 4ης Μαρτίου, αλλά και του συνόλου των μετασεισμών οι οποίοι συνεχίζονται ως σήμερα.
Οι δε Βουλευτές Ν. Λαρίσης συνεπικούρησαν με τα Γραφεία τους την διοργάνωση της επίσκεψης αυτής, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, συνοδευόμενη από ολιγομελή ομάδα συνεργατών, λόγω των υγειονομικών μέτρων, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα τέσσερα σεισμόπληκτα χωριά, τον Τύρναβο, το Δαμάσι, το Μεσοχώρι και το Κουτσόχερο, καθώς και περιοχές εντός του αστικού ιστού της Λάρισας.
Κατά την αυτοψία της στους πληγέντες μεταβυζαντινούς ναούς παραβρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμος, στον οποίο εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες για την διοργάνωση της επισκέψεως στις πληγείσες περιοχές και απευθύνει θερμά συγχαρητήρια για το ανθρωπιστικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως κατά την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπλήκτων κατοίκων τις ημέρες μετά τους σεισμούς.
Παράλληλα, τηρώντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Δρ. Αυγερινοπούλου συναντήθηκε εκ περιτροπής με τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Λαρίσης, Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Μουρτζανό, τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ελασσόνας, Αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο, τον Υπεύθυνο Συσσιτίων της Μητροπόλεως Λαρίσης, π. Βαρθολομαίο Μαργαριτόπουλο, τον Προϊστάμενο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Τυρνάβου, π. Ιάκωβο Καλκούλη, τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως, Σπυρίδων Σάσσαλο,τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Καθηγητή Σωτήρη Μπαλατσούκα, τον Υπεύθυνο Θρησκευτικού Τουρισμού και τον Νομικό Σύμβουλο, κ. Αθανάσιο Χρυσοβέργη και Νικόλαο Τσιρέλη αντιστοίχως.
Στην περιοδεία στον αστικό ιστό των σεισμόπληκτων περιοχών συνοδεύτηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, και εκ περιτροπής συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών του Δήμου Λαρισαίων, κ. Ντίνο Διαμάντο, τον Περιφερειάρχη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα. καθώς και από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και των Εμπορικών Συλλόγων, όπως, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο Δαμασίου, κ. Γιώργο Τσανάκα, και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου, κ. Κώστα Πετμεζά.
Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, κ. Χρήστο Καπετάνο, ενώ είχε εκτεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον συντονιστή του Υπουργείου Υποδομών για το στρατόπεδο στον Τύρναβο, κ. Γιαννούτσο.
Ταχεία ανταπόκριση και απρόσκοπτος συντονισμός Κυβέρνησης και Περιφέρειας
Πέραν των φορέων, η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις λεπτομέρειες των ανακουφιστικών μέτρων με τους σεισμόπληκτους κατοίκους και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων που συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.
Βασική διαπίστωση ήταν ότι ο κρατικός μηχανισμός έδρασε ταχύτατα και με επάρκεια από τις πρώτες στιγμές μετά την έλευση του σεισμού, με προσωπική μέριμνα και εντολή του ιδίου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και χάρη στηνάμεση ανταπόκριση των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Πολιτισμού.
Ήδη έχουν επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Μακρή, καιο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Καραγιάννης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, καθώς και των εθελοντών του ΤΕΕ, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες ως σήμερα προσφέρουν την στήριξή τους. Υπήρξε και υπάρχει ιδιαίτερα καλός συντονισμός της Κυβέρνησης με την Περιφέρεια και τον Ά βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών και την ουσιαστική στήριξη των σεισμοπαθών.
Πρόοδος των μέτρων αποκατάστασης
Ειδικότερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ελέγχου, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 με το ΦΕΚ Β 1254/31.03.2021, καιμε ταχείς ρυθμούς προχωράει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος και συνεχίζεται η διάθεση πρόσθετων, νέων οικίσκων στις περιοχές αυτές.
Έχει δε ξεκινήσει και η απόδοση των πρώτων βοηθημάτων ύψους 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια. Ανοίγει δε και η διαδικασία της στεγαστικής αρωγής, καθώς και άμεση επιδότηση ύψους ως 6.000 ευρώ.
Ενεργοποιείται δε η επιδότηση ενοικίου, η οποία θα καλύπτει την παραμονή των σεισμοπλήκτων τόσο στην περίπτωση που ενοικιάζουν αυτοτελώς, όσο και στην περίπτωση φιλοξενίας σε οικείους τους.
Η περιβαλλοντική διάσταση της αποκατάστασης
Κατά την αυτοψία ετέθησαν τα ζητήματα της διάβρωσης του εδάφους, η οποία έχει εμφανιστεί στο έδαφος της Θεσσαλίας, ενώ αμέσως μετά τους σεισμούς παρατηρήθηκε πρόσθετη καθίζηση του εδάφους,αλλά και φαινόμενα ρευστοποίησης που απαντώνται σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα.
Θα πρέπει δε να συνταχθεί από τους αρμόδιους φορείς μελέτη για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς επίσης και να συνταχθούν περαιτέρω γεωλογικές και σεισμολογικές μελέτες για την διερεύνηση της εξέλιξης του ρήγματος.
Για τα ζητήματα αυτά, η Δρ. Αυγερινοπούλου ήλθε σε επικοινωνία με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Δρ. Ευθύμη Λέκκα, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά τις επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων στον Ν. Λαρίσης.
Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων στους χώρους φιλοξενίας των οικίσκων και των τροχοβίλων δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα, καθώς έχει ληφθεί σχετική μέριμνα.
Ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του σχεδίου διαχείρισης των μπαζών και λοιπών αποβλήτων που θα προκύψουν μετά την κατεδάφιση των κατεδαφιστέων κτηρίων. Ως προς αυτό, προτείνεται να συνταχθεί σχέδιο διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Ως προς την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδική μέριμνα υπάρχει τόσο από τις Μητροπόλεις όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή μετά τη φυσική καταστροφή, για τις ζημιές που έχουν υποστεί μεταβυζαντινές εκκλησίες μεγάλης ιστορικής αξίας και νεότερα μνημεία. Αναμένεται δε σχετικά και η επίσκεψη της Υπουργού, κας Λίνας Μενδώνη.
Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη
Στην Δρ. Αυγερινοπούλου δόθηκε και η δυνατότητα, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Τεμπών, κ. Γεωργίου Μανώλη, να περιηγηθεί στην Κοιλάδα των Τεμπών και να επισκεφτεί το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και την «κρεμαστή γέφυρα», τοπίο ιδιαίτερου κάλλους το οποίο εμπίπτει εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου « Natura 2000», ενώ συζητήθηκε και η προληπτική υποστήριξη των μονών έναντι της διάβρωσης του εδάφους.
Λοιπά περιβαλλοντικά ζητήματα της Θεσσαλίας
Ήδη η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων που υπάγεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει αφιερώσει μια συνεδρίαση στην καλή ποιότητα των υδάτων της Θεσσαλίας μετά από υποβολή του θέματος σε αυτή από τον βουλευτή Θεσσαλίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενώ και τους επόμενους μήνες, αναμένεται να συζητηθεί ενώπιό της το σχετικό ζήτημα ευρύτερα.
Με αυτή την προοπτική, αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής θα επισκεφθεί εκ νέου την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα την λίμνη Κάρλα, τον τόπο, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο φράγμα στον ποταμό Ενιπέα, το οποίο θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, την οικολογική ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, καθώς και λοιπά περιβαλλοντικά σημεία.