Η πρώτη για φέτος κοπή-συγκομιδή της βιομηχανικής κάνναβης, που καλλιεργείται στον πειραματικό αγρό του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε προ ημερών παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιου για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της κάνναβης στη χώρα μας, Βασίλη Κόκκαλη, και της ομάδας της καθηγήτριας, υπεύθυνης του εργαστηρίου, Ελένης Βογιατζή – Καμβούκου.
Ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι μετά από τριετή πειράματα να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας.

Η ομάδα της κας Βογιατζή εφάρμοσε διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές, για δεύτερη χρονιά, προκειμένου να εξαχθούν τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την απόδοση σε ίνα και σε αιθέριο έλαιο. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί προσδιορισμός των κανναβινοειδών της συγκεκριμένης ποικιλίας, καθώς και της αντιοξειδωτικής δύναμης των φύλλων του φυτού.
Για τα πλεονεκτήματα και τα περιβαλλοντικά οφέλη τής κάνναβης μίλησε στην «ΥΧ» η καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το φυτό είναι άκρως εκμεταλλεύσιμο, καθώς μπορούν να παραχθούν προϊόντα από την ίνα, ολόκληρο τον βλαστό (μονωτικά υλικά και λοιπά δομικά υλικά), προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία (άκαυστο υλικό), τσάι, αιθέριο έλαιο (βιομηχανία καλλυντικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων)».

Όπως εξήγησε, «η βιομηχανική κάνναβη είναι μια καλλιέργεια χαμηλών εισροών, δεν έχουν παρατηρηθεί εντομολογικές ή άλλες προσβολές και δεν χρήζει ζιζανιοκτονίας. Αντίθετα, είναι φυτό μελισσοτροφικό και φυτό φυτοεξυγίανσης (απορροφά τα βαρέα μέταλλα).

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα φυτό φιλικά προσκείμενο προς το περιβάλλον. Θεωρώ ότι επιβάλλεται η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και η σύγχρονη εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας. Στα εργαστήρια του ΤΕΙ, θα προσδιορίσουμε φέτος για πρώτη φορά, μέσω της υγρής χρωματογραφίας, τα διάφορα κανναβινοειδή, ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος».
Συγκομίστηκε η κάνναβη στον αγρό του ΤΕΙ Θεσσαλίας
Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε τη βούληση της πολιτείας να στηρίξει την καλλιέργεια, με στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία, ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών. Στην εξάπλωση του φυτού, θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει και το προϊόν. Επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών». 

ypaithros.gr