Ως «πρόχειρη και αόριστη νομοθέτηση», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου που αφορά ζητήματα τουρισμού, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Από το βήμα της βουλής, ο Λαρισαίος πολιτικός έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «γραμμένο στο πόδι», ενώ για τις προβλέψεις σε ότι αφορά τις Ιαματικές πηγές, εξήγησε πως τα οφέλη θα είναι για τους ιδιώτες επενδυτές και όχι για τις τοπικές κοινωνίες.
Αναλυτικότερα, η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη:
«Δυστυχώς στον προϋπολογισμό δεν αναφέρθηκε η οποιαδήποτε στήριξη στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, παρά μόνο η αναστολή στην καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, αγνοώντας επιδεικτικά το δίκαιο και λογικό αίτημα για μερική διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.
Ωραία λόγια, όπως σε κάθε νομοσχέδιο: Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός, Οργανισμοί Διαχείρισης αυτών των προορισμών. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για μια πρόχειρη και αόριστη νομοθέτηση.
Γρήγορα, αν διαβάσει κάποιος -όχι επισταμένως- το τι λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για τις διατάξεις, θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο, ουσιαστικά, γράφτηκε στο πόδι.
Ενδεικτικά, αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ότι δεν προκύπτει η φύση αυτών των σχεδίων στο άρθρο 6, δηλαδή αν πρόκειται περί πολεοδομικής φύσεως ή αμιγώς αναπτυξιακού χαρακτήρα ή αν πρόκειται περί προτάσεων προς τα αρμόδια για τη χωροταξία όργανα του κράτους.
Ενδεικτικό της προχειρότητας: Στο άρθρο 6 ο τίτλος είναι «Ετήσια σχέδια». Σωστά ή το αλλάξετε; Στη δεύτερη σειρά κάνει λόγο για τριετή. Τελικά, είναι ετήσια τα σχέδια ή τριετή;
Άρθρο 3: Δεν προκύπτει η φύση αυτών των περιοχών ως τουριστικών. Ποιες διατάξεις θα εφαρμόζονται; Η δεδομένη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία ή τουριστικού/αναπτυξιακού σκοπού; Οι συνέπειες του χαρακτηρισμού ως «πρότυπου τουριστικού προορισμού», επέρχονται, μόλις υπαχθεί στην αρμοδιότητα ενός οργανισμού διαχείρισης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Άρθρο 5: Στους σκοπούς των οργανισμών διαχείρισης αναφέρεται επί λέξει ότι είναι «η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού». Ερωτάται: Είναι το ίδιο σχέδιο με αυτό του άρθρου 6 ή διαφορετικό;
Και πάμε στα σχέδια ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όπως ανέφερα και πριν, ο τίτλος του άρθρου κάνει λόγο για ετήσιο σχέδιο. Στη δεύτερη σειρά, διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι είναι τριετές το σχέδιο, η υποχρέωση. Δεν προβλέπεται αναθεώρηση των σχεδίων. Δεν προβλέπεται -από τα πλέον σημαντικά- η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Για την εκπόνηση αυτών των σχεδίων, θα προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες; Δεν προβλέπεται η διαδικασία των αντιρρήσεων από τον Υπουργό για την ενδεχόμενη απόκλιση αυτών των σχεδίων με την χωροταξική ή πολεοδομική νομοθεσία.
Στην παράγραφο 3 λέτε ότι τα σχέδια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, στις περιοχές NATURA.
Ενθυμούμαι ότι για την περιφέρεια μου, όσον αφορά τον νομό Λαρίσης, για τον Όλυμπο, το 2018 ο κ. Φάμελλος και υπέγραψε τις μελέτες και έγιναν και οι συμβάσεις. Πού βρίσκονται όλα αυτά; Και κάνετε λόγο, σήμερα, ότι πρέπει απλά να ληφθεί υπ’ όψιν. Ωραία, και τα έλαβαν υπόψη. Προβλέπονται κυρώσεις; Είναι απλά μια ευχή; Ευχή κάνετε; Ευχή να εφαρμοστεί ο νόμος;
Έρχομαι στις ιαματικές πηγές. Κύριε Υπουργέ, πρέπει ευθαρσώς να αναφέρετε τον σκοπό που δημιουργείται αυτή η εταιρεία. Αναφέρετε στην αιτιολογική έκθεση ότι φτιάχνεται αυτή η εταιρεία για την υποβοήθηση, για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ουσιαστικά, για να βοηθήσουν τους δήμους. Δεν μας πείθετε. Γιατί; Διότι το 2018 αναγνωρίστηκε η ιαματική πηγή στον Νομό Λάρισας στο Κόκκινο Νερό.
Το 2019 έγινε ένα έργο του Δήμου Αγιάς με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το αντικείμενο αυτού του έργου ήταν το εξής: Εκσκαφή και αποκάλυψη των φυσικών ιαματικών πηγών, λιθόστρωση, πλακόστρωση και διευθέτηση του ρέματος. Άρα, αυτό τι σημαίνει; Ότι ο τοπικός δήμος και η περιφέρεια, πράγματι, θέλησαν να αξιοποιήσουν αυτή την ιαματική πηγή. Και έρχεστε εσείς τώρα, με την Α.Ε. και θα πάρετε όλα τα δικαιώματα του Δήμου Αγιάς.
Ερωτάσθε: Ποια θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία; Ποια θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία από τη διαχείριση αυτής της ιαματικής πηγής από εδώ, από την Αθήνα, για το Κόκκινο Νερό της Λάρισας; Δυστυχώς, κανένα.
Επιπλέον, σε αυτήν την ανώνυμη εταιρεία προβλέπεται, αρχικά, το 100% των μετοχών να ανήκουν στο δημόσιο. Εν συνεχεία, στη δεύτερη παράγραφο κάνετε λόγο ότι το 20% θα το πάρει η ΚΕΔΕ και στην τελευταία παράγραφο, αναφέρετε ότι δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50% για το δημόσιο, συν μία μετοχή. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι τα οφέλη από αυτήν την εταιρεία, τα οφέλη της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, μεταξύ των οποίων και στο Κόκκινο Νερό της Λάρισας, θα τα ωφεληθούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Αυτή είναι η πολιτική που κάνετε για τους δήμους; Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική για τις τοπικές κοινωνίες; Αυτή είναι η πολιτική, ώστε να αξιοποιηθούν ιαματικές πηγές και για τον τουρισμό, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες; Όχι, βέβαια, και γι’ αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.»