Για ανυπαρξία σχεδίου στον πρωτογενή τομέα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τα αγροτικά.
Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε σε σειρά ζητημάτων που «καίνε» τους αγρότες, όπως η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και της ενεργειακής δαπάνης, η απουσία οικονομικής στήριξης, αλλά και η έλλειψη ξεκάθαρης θέσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και προπαντός για τα δυσμενή που προμηνύει η λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία».
Επίσης, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε και στο θέμα του Αχελώου που ανακινήθηκε εσχάτως από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, καταθέτοντας σειρά προτάσεων και καλώντας το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά να προχωρήσει «σε έργα και όχι σε λόγια».
Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη:
«Η επίκαιρη επερώτηση συζητείται στη σκιά ενός πολέμου για τον οποίο όλοι μας ευχόμαστε να λάβει τέλος και να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο.
Θα συμφωνήσω με τον τίτλο της επίκαιρης επερώτησης «Ανυπαρξία σχεδίου στον πρωτογενή τομέα».
Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν να σας ευχηθούμε καλή θητεία και καλή δύναμη στο Υπουργείο. Νομίζω ότι έχει περάσει ο καιρός και πλέον ακούγεται πολύ κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τις αναγκαστικές διαπιστώσεις ότι η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και εν προκειμένω έχει γονατίσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε είναι αγρότες, είτε είναι αλιείς και ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα σήμερα περιμένει λύσεις, κύριε Υπουργέ. Περιμένει προτάσεις.
Εμείς εκτός από τη στηλίτευση των λαθών και των παραλείψεων της Κυβέρνησής σας υποβάλλουμε και προτάσεις. Εν αρχή ήταν ο λόγος, εν αρχή ήταν και το μέγα λάθος. Ήταν Ιούλιος του 2019 και ο Πρωθυπουργός της χώρας αφιέρωσε στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης μόλις τρία λεπτά για τον πρωτογενή τομέα.
Αφιέρωσε μόνο τρία λεπτά για το τι σκέφτεται να κάνει, τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα. Από εκεί φαίνεται ότι δυστυχώς δεν είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνησή σας ο πρωτογενής τομέας. Δεν είναι προτεραιότητα γιατί απουσιάζει ένα συγκεκριμένο μοντέλο, ένα σχέδιο. Η απουσία αυτού του σχεδίου, κύριε Υπουργέ, έχει άμεση συνέπεια με τη διαχείριση της δύσκολης πραγματικότητας.
Απουσιάζει το σχέδιο. Τί αγρότη θέλετε; Τί αγρότη θέλουμε όλοι μας σήμερα; Έχετε αναρωτηθεί αν το επάγγελμα του αγρότη είναι πιστοποιημένο; Ο αγρότης δεν εκπαιδεύεται, ο αγρότης δεν οργανώνεται υγιώς;
Εγκαίρως σας είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας ότι πρέπει να περιλαμβάνονται οι λέξεις «οργάνωσης των αγροτών», «εκπαίδευση» αλλά και «κατοχύρωση και πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλματος». Πώς συνδέεται αυτή η έλλειψη του οράματος για τον πρωτογενή τομέα με τη δύσκολη πραγματικότητα;
Σας ακούσαμε πριν να λέτε ότι θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να βοηθά με επιδότηση τους λογαριασμούς του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος. Να διευκρινίσουμε ότι αυτή η επιδότηση δεν προέρχεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά προέρχεται από το ταμείο το οποίο έχει δημιουργηθεί υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Προτάσεις συγκεκριμένες δύο, κύριε Υπουργέ. Πρώτον, αγροτικά φωτοβολταϊκά και ταμείο εγγυήσεων με τις μικροπιστώσεις. Δύο μέτρα τα οποία θεωρητικά υπάρχουν, αλλά ξέρετε πόσοι αγρότες κάνουν χρήση αυτής της ευεργετικής διάταξης των αγροτικών φωτοβολταϊκών; Στο Νομό Λάρισας από τους δυόμισι χιλιάδες αγρότες μόνο εξήντα δύο. Δεν είναι μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει μακροπρόθεσμα το κόστος παραγωγής για το ρεύμα;
Η λύση θα είναι το να λέτε ότι θα συνεχίζουμε να δίνουμε το 70% και το 80%; Το υπόλοιπο πώς θα το βρει ο αγρότης; Δεύτερον, οι μικροπιστώσεις. Το Ταμείο Εγγυήσεων σας το παραδώσαμε έτοιμο τρεις φορές έχει εξαγγελθεί από τον κ. Βορίδη και μία από τον κ. Λιβανό. Σήμερα απ’ αυτό το Βήμα –και αν όχι σήμερα, πολύ συντόμως- πρέπει να τοποθετηθείτε συγκεκριμένα γι’ αυτά τα οποία αγγίζουν πραγματικά τον αγρότη. Διότι σήμερα ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα περιμένει προτάσεις, όχι διαπιστώσεις ότι το ρεύμα έχει φθάσει στα ύψη και ότι δεν μπορεί να πληρώσει το πετρέλαιο.
Απουσίαζε από την ομιλία σας –είπατε, βέβαια, στη δευτερολογία, αν και έπρεπε στην πρωτολογία, κύριε Υπουργέ- η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η «πράσινη συμφωνία». Γνωρίζουμε όλοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι η «πράσινη συμφωνία» έχει φιλόδοξους στόχους, αλλά θεμιτούς. Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι μέχρι το 2030 το 25% της αγροτικής έκτασης στη χώρα μας πρέπει να είναι βιολογική καλλιέργεια; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τη μελέτη πριν από δυο μήνες περίπου ανακοινώθηκε από τον Ελληνικό Εθνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας ότι πολλά φάρμακα αναγκαστικά θα αποσυρθούν και θα έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις τουλάχιστον σε επτά-οκτώ καλλιέργειες. Στο αμπέλι, στην ελιά, στο βαμβάκι, στα μήλα, στα σιτηρά.
Ερώτηση: Έχετε σχέδιο για να αντιμετωπίσετε αυτές τις επιπτώσεις της «πράσινης συμφωνίας»; Πρόταση: Να αναθέσει το Υπουργείο μελέτη για την ύπαρξη ή όχι των επιπτώσεων της «πράσινης συμφωνίας» στη χώρα μας. Αναγκαστικά, θα εγκαταλειφθούν καλλιέργειες. Αυτό θα περιμένουμε και στη δευτερολογία σας να μας το πείτε.
Επίσης, στη δευτερολογία να μας πείτε γιατί έχει κουραστεί πλέον ο αγροτικός κόσμος, κύριε Υπουργέ, να ακούει την αυτονόητη υποχρέωση κάθε Υπουργού, κάθε Υφυπουργού και κάθε κρατικού λειτουργού που λένε ότι «θα αποζημιωθείτε». Μα, είναι αυτονόητη υποχρέωση. Αυτό που θέλει σήμερα να ακούσει ο πρωτογενής τομέας είναι εάν θα προχωρήσετε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρώτον, να πείτε «ναι, επιθυμούμε, θέλουμε την αλλαγή» ή «δεν θέλουμε» και πότε θα υλοποιηθεί και πιστέψτε μας, εάν το προχωρήσετε, εμείς σε οτιδήποτε θετικό θα είμαστε σύμφωνοι.
Αυτό περιμένει να ακούσει σήμερα ο πρωτογενής τομέας, όπως επίσης περιμένει τις αδικίες από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ακούστε: Θεωρείτε –νόμιμο μπορεί να είναι- σωστό κτηνοτρόφος χωρίς πρόβατα να παίρνει ενίσχυση; Ρητορική ερώτηση.
Αυτό πρέπει να απασχολήσει όλους. Νομίμως την παίρνει την ενίσχυση. Χωρίς πρόβατα να λαμβάνει ενίσχυση; Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Επίσης, φωτοβολταϊκά. Θα αναφέρω από την περιφέρειά σας, κύριε Υπουργέ. Στην περιφέρειά σας το 30% της παραγωγικής αγροτικής γης έχει καλυφθεί με φωτοβολταϊκά. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες περιοχές.
Στο τέλος δεν θα μιλάμε για αγρότες. Καλές οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, ένας σχεδιασμός;
Πρόταση: Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Εάν υπήρχαν σήμερα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, δεν θα μπορούσαν να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά σε βοσκότοπους. Χάρτες υψηλής παραγωγικότητας.
Και κλείνω με το θέμα του νερού. Πρόσφατα στη Θεσσαλία, στην πατρίδα μου τη Λάρισα, κύριε Υπουργέ, έγινε μια κουβέντα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας για το θέμα του νερού και τέθηκε και το θέμα του Αχελώου. Ο Αχελώος ξεκίνησε –εγώ ήμουν εννέα ετών τότε- το 1982. Σαράντα χρόνια δεν απολογήθηκε κανείς για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν σε αυτό το έργο και ήρθε το Ανώτατο Δικαστήριο να πει ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν νόμιμος.
Και ακούμε κάποιους να θέτουν την προβοκατόρικη ερώτηση: «Είστε υπέρ ή κατά του Αχελώου;». Και εμείς την ίδια ώρα σας προτρέπουμε να προχωρήσουν τα έργα που σας παραδώσαμε το 2019. Να προχωρήσει το σχέδιο διαχείρισης, η δεύτερη αναθεώρηση, η οποία έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
Πρέπει επιτέλους να αφήσετε τα λόγια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πράξεις, περιμένουν λύσεις, κύριε Υπουργέ. Οι διαπιστώσεις ότι είναι δύσκολα τα πράγματα είναι γνωστές. Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.
Νομίζω ότι από την ομιλία μου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα περιμένουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις.»