"Επιτακτική και επείγουσα" χαρακτηρίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης την ανάγκη υλοποίησης των ενεργειών για τη μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει τη σωρεία των προβλημάτων που προκύπτουν στο υφιστάμενο κτήριο, υπενθυμίζοντας πως το Αστυνομικό Τμήμα  πρέπει να βρίσκεται σε κτήριο που διευκολύνει τόσο την φιλοξενία των υπηρεσιών του προσωπικού όσο και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας στεγάζεται σε όροφο παλαιού και μη λειτουργικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης με ελλιπείς υποδομές που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών.

Το συγκεκριμένο κτίριο στερείται υποδομών για την πρόσβαση ατόμων με μόνιμα κινητικά προβλήματα, ή  με τυχαία και περιστασιακά κινητικά προβλήματα καθιστώντας την  εξυπηρέτηση αυτών παντελώς αδύνατη. Στις περιπτώσεις δε που απαιτείται η εξυπηρέτηση ατόμου που αδυνατεί να μεταβεί στον όροφο , υπάλληλος του Αστυνομικού Τμήματος μεταβαίνει στο χώρο του πεζοδρομίου για την ολοκλήρωση των  ενεργειών που απαιτούνται.

Εξαιτίας  της θέσης που βρίσκεται προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης όχι μόνο λόγω της  παρουσία των υπηρεσιακών οχημάτων αλλά και της στάθμευσης οχημάτων για την  εξυπηρέτηση του κοινού από τις υπηρεσίες του .

Καθημερινά οι  πολίτες υφίστανται μεγάλη  ταλαιπωρία στις ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού τμήματος Ελασσόνας, καθώς δεν καλύπτονται οι  προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι ανέφικτη η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού αφού στερείται ανελκυστήρα, εγκαταστάσεων που να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία , σχετικών χώρων υγιεινής, αλλά και  γενικότερων αναγκαίων υποδομών. 

Λόγω του ότι  το συγκεκριμένο κτίριο δεν καλύπτει τις  προβλεπόμενες προϋποθέσεις  από το κτιριολογικό πρόγραμμα της αρμόδιας υπηρεσίας του  Υπουργείου Εσωτερικών  η  Διοίκηση του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας υπέβαλε αίτημα στο Δήμο Ελασσόνας σχετικά με την ανάγκη εξεύρεση λύσης για τη στέγαση του Τμήματος.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος ο Δήμος Ελασσόνας  αποφάσισε τη δωρεά δημοτικού οικοπέδου εμβαδού 938,40 τ.μ. στην Ελληνική Αστυνομία για την ανέγερση των εγκαταστάσεων  για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος (Απόφαση 231/2020 ΑΔΑ: Ω2ΠΦΩΡΟ-ΨΜ9).

Επιπρόσθετα τέθηκε ως ο όρος ότι «αν ο σκοπός της δωρεάς δεν εκπληρωθεί εντός προθεσμίας  πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης περί αποδοχής της δωρεάς από τον Υπουργό Οικονομικών , η σύμβαση της δωρεάς λύεται και η κυριότητα επανέρχεται αυτοδίκαια στον Δήμο» (Απόφαση 165/221 ΑΔΑ: 6575ΩΡΟ-ΧΓ3).

Δεδομένης της λειτουργίας του Α.Τ. Ελασσόνας  σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο αλλά και του  όρου της ύπαρξης χρονικής προθεσμίας υλοποίησης του σκοπού  της δωρεάς, πρέπει να γίνουν  και να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες. Η ανέγερση των εγκαταστάσεων  για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας είναι η μοναδική λύση και αποτελεί μονόδρομο για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα συνεχίσει να παραμένει ανεπίλυτο καθιστώντας προβληματική και μη σύννομη τη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επειδή πρέπει να πληρούνται οι προβλεπόμενοι όροι και προϋποθέσεις που ορίζονται   στο σχετικό κτιριολογικό πρόγραμμα διακήρυξης δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος. 

Επειδή το υπάρχον κτίριο είναι ακατάλληλο να φιλοξενεί υπηρεσία.

Επειδή είναι αδιανόητη η λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος  σε εγκαταστάσεις  χωρίς δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία

Επειδή η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία είναι ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επειδή το Αστυνομικό Τμήμα  πρέπει να βρίσκεται σε  κτίριο που διευκολύνει τόσο την φιλοξενία των υπηρεσιών του προσωπικού όσο και την εξυπηρέτηση των πολιτών

Επειδή η νέα θέση εξυπηρετεί τόσο την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας, όσο και την εξυπηρέτηση των πολιτών σε χώρο με ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση.

Επειδή στην περίπτωση μη εκπλήρωσης του σκοπού της δωρεάς του οικοπέδου εντός της οριζόμενης προθεσμίας  η σύμβαση της δωρεάς λύεται και η κυριότητα επανέρχεται αυτοδίκαια στον Δήμο.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας.

Ερωτάται ο  αρμόδιος  κ. Υπουργός: 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση επίλυση του προβλήματος της στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας δεδομένης της  ακαταλληλότητας του υπάρχοντος κτιρίου αλλά και  του κινδύνου μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης του σκοπού της  Δωρεάς οικοπέδου από το Δήμο Ελασσόνας;»