Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Βαϊούλης σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αναφέρει τα εξής:

"Τα τελευταία τρία χρόνια οι Λαρισαίοι ακούνε και διαβάζουν από τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής το αρκτικόλεξο ΣΒΑΚ. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας όπως εφαρμόζεται, δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα της πόλης και δεν δίνει καμία  προοπτική επίλυσης τους αλλά και δεν προτείνει την ουσιαστική και ριζική αναμόρφωση της Λάρισας σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενδεικτικά:

1) Δεν ασχολείται με το τεράστιο πρόβλημα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών,  της μεταφοράς του τελωνείου και την ένταξη του Πηνειού στη ζωή της πόλης.

2) Αντί να ξεκινήσει από το μείζον πρόβλημα των χώρων στάθμευσης με τη δημιουργία περιφερειακών parking, επελέγησαν «έργα βιτρίνας» στο κέντρο.
Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια 4.500 (!) θέσεων στάθμευσης στο κέντρο, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και σε όσους εργάζονται σ’αυτό. Σε ώρες αιχμής προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πολλές οδούς περιμετρικά του κέντρου. Η εφαρμογή της πρώτης φάσεως του ΣΒΑΚ δυστυχώς, έχει οξύνει το κυκλοφοριακό και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

3) Σύμφωνα με το Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών περί εφαρμογής του Ν. 4067/2012 του ΥΠΕΚΑ: «....Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας διαμορφώνονται κυρίως σε περιοχές με επικρατούσα χρήση την κατοικία».

Οι οδοί ήπιας κυκλοφορίας αφορούν κυρίως στην οργάνωση περιοχών με επικρατούσα χρήση την κατοικία (αμιγής κατοικία). Η κεντρική περιοχή της Λάρισας έχει χρήσεις Γενικής Κατοικίας και Πολεοδομικού Κέντρου (ΓΠΣ Λάρισας, ΦΕΚ 523/ΑΑΠ/2009) και όχι αμιγούς κατοικίας.

Το ΣΒΑΚ Λάρισας επομένως έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω, αφού δημιουργεί δρόμους ήπιας κυκλοφορίας σε περιοχή όχι αμιγούς κατοικίας.

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά στους "πεζόδρομους ήπιας κυκλοφορίας", μία ορολογία που δε στηρίζεται σε κανέναν επίσημο χαρακτηρισμό, αλλά προσπαθεί να συγκεράσει τη νέα “πραγματικότητα” στις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στη δημιουργία, στο κέντρο, οδών ήπιας κυκλοφορίας -οι οποίες, όμως, αφορούν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας- και όχι σε δρόμους και περιοχές όπου ασκούνται οι λειτουργίες διοικητικού, οικονομικού, πολιτιστικού και επικοινωνιακού Κέντρου, που είναι η Λάρισα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ, «υπάρχει ασυμβατότητα του ΣΒΑΚ Λάρισας με τον υπερκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται παραφωνίες του υπερκείμενου σχεδιασμού με το ΣΒΑΚ και να δημιουργούνται προβλήματα στην πόλη και στους πολίτες. Επιπλέον δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι χρήσεις γης που προβλέπονται σε αυτό και οι λειτουργίες της πόλης».

Η μη σύννομη απόφαση της δημοτικής αρχής για αυτές τις οδούς έχει προκαλέσει δραματική μείωση της δραστηριότητας στους εκατοντάδες επιχειρηματίες και επιστήμονες της περιοχής αλλά και στους καταναλωτές και τους επισκέπτες της πόλης.

Όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, έχουν ήδη συλλεγεί δεκάδες υπογραφές και ετοιμάζονται αγωγές εναντίον του δημοτικής αρχής για διαφυγόντα κέρδη αλλά και για επιστροφή στη νομιμότητα. Η επιδίκαση αποζημιώσεων σημαίνει απώλεια τεραστίων ποσών από τα ταμεία του Δήμου Λαρισαίων.

Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» προτείνει την συγκρότηση επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων για την σύνταξη προτάσεων ώστε να οδηγηθούμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των πολύ σημαντικών χρηματοδοτήσεων και όχι την χρησιμοποίησή τους για μικροπολιτικούς σκοπούς ευκαιριακού εντυπωσιασμού με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη Λάρισα.

Ναι στο διάλογο, την σύνθεση και την ενωτική διεκδίκηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών της."