Η Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ξεκίνησε κανονικά για τον 50χρονο Τζορτζ Παπαδόπουλο – όσο «κανονικό», τέλος πάντων, είναι να τρέχεις από το πρωί σε τράπεζες και εφορίες. Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε έφτασε στη Λάρισα από το Αν Αρμπορ του Μίσιγκαν για να επισκεφθεί τη μητέρα του, Σοφία, βρίσκεται σε ένα διαρκές τρέξιμο. Εχουν συσσωρευτεί πολλές δουλειές στην οικογένεια και είναι ευκαιρία τώρα που είναι εδώ να βοηθήσει να μπουν σε τάξη. Είχε έρθει λοιπόν μεσημέρι, όταν επέστρεψε στο πατρικό του για φαγητό, αφού φυσικά πέρασε προηγουμένως από τον φούρνο για να πάρει ψωμί, όπως του είχε μηνύσει η μαμά. Ακόμη τότε δεν είχε ιδέα για τη θύελλα που μαινόταν έξω από αυτό τον μικρόκοσμο, το καταφύγιο της Λάρισας, γύρω από το όνομά του, το αθώο ονοματεπώνυμό του που από μικρό αγόρι τον βάζει σε μπελάδες.
«Τη Δευτέρα, λοιπόν, μετά το μεσημεριανό μπήκα λίγο online για να δω πώς άνοιξε η εβδομάδα, τα χρηματιστήρια κ.λπ. – έχουμε έξι ώρες διαφορά. Από τότε δεν έχω βγει», άρχισε να διηγείται στην «Κ» την ιστορία ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σε πολύ καλά ελληνικά. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι οικονομικός σύμβουλος και από το 2012 αναλυτής της Wall Street Journal.
Το πρώτο πράγμα που κοίταξε ήταν το Twitter, είχε ήδη δεκάδες mention (είναι ο @feeonlyplanner, που μάλιστα είναι επαληθευμένος λογαριασμός, με το διακριτικό σύμβολο, που συνήθως έχουν όσοι είναι καταξιωμένοι στον τομέα τους). Αρχισε να τα διατρέχει. «Ηταν πολύ επιθετικά. Εγραφαν πράγματα όπως “προδότη, θα πας φυλακή”, “δεν θα τη γλιτώσεις με τίποτα” κ.λπ.». Γρήγορα κατάλαβε ότι ήταν ένα mixup λόγω του ονόματός του. Ως γνωστόν, ο συνονόματός του, ομογενής από το Σικάγο και σύμβουλος του Τραμπ, κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Το πρώτο δικό του τουίτ δεν ήταν πολύ ψύχραιμο: «Για νιοστή φορά, ΔΕΝ είμαι ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ! Δεν έχω ΚΑΜΙΑ σχέση με το στρατόπεδο Τραμπ! ΚΑΜΙΑ». «Ε, δεν ήταν πολύ ωραίο να διαβάζω τέτοια πράγματα», λέει.
Με χιούμορ
Στη συνέχεια, έπιασε να απαντά στους «επικριτές» του, εξηγώντας ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία. Τα σχόλιά του είχαν χιούμορ («ανυπομονώ πότε ο Τραμπ θα με μπερδέψει με τον κατηγορούμενο και θα μου τουιτάρει τη συμπαράστασή του») και πολύ γρήγορα άρχισαν να ξεσηκώνουν retweets. Μέχρι το τέλος της Δευτέρας, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είχε γίνει viral ως ο «άλλος Τζορτζ Παπαδόπουλος». «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είχαν τέτοια απήχηση τα τουίτ μου. Το αρχικό έχει 39.000 λάικ, είναι τρελά αυτά τα πράγματα», λέει γελώντας. «Ουσιαστικά αποφάσισα να αντιμετωπίσω το θέμα με τον γνωστό ελληνικό φραμπαλά και πέτυχε».
Πολύ αστείο ήταν όταν προσέτρεξαν για συμπαράστασή του χρήστες με επίσης «ατυχή» ονόματα, όπως ο κ. Μάικλ Μπόλτον, που δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό τραγουδιστή, αλλά και ο αρθρογράφος Τζον Κέλι, που επίσης δεν έχει σχέση με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. «Σε καταλαβαίνουμε», του έγραψαν. Ο Τζορτζ πήγε στις ΗΠΑ το 1984, στα 17 του. Εκεί τελείωσε το σχολείο, πήγε στο πανεπιστήμιο, έζησε, παντρεύτηκε, έφτιαξε οικογένεια. Τα παιδιά του, Κώστας και Σοφία (από τη γιαγιά), πήγαν σε ελληνικό σχολείο. Κάθε χρόνο γυρίζει είτε μόνος είτε με την οικογένειά του στην πατρίδα για διακοπές και αντάμωμα με τους υπόλοιπους συγγενείς του. Το όνομά του υπήρξε μικρό «πρόβλημα» από τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, λόγω των λαθών στην προφορά του, αλλά και την ταύτιση με τον συνονόματό του ήρωα της τηλεοπτικής σειράς «Webster». «Σιχαινόμουν να με ταυτίζουν με αυτόν τον χαρακτήρα, αν και τώρα (σ.σ. με το mixup με τον σύμβουλο του Τραμπ) δεν μου φαίνεται και τόσο κακό», έγραψε χαριτολογώντας στο Twitter. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν συμπαθεί πολύ τον πρόεδρο Τραμπ και δεν το κρύβει. «Εχουμε μπλέξει», τονίζει. «Αυτό που έγινε, που βγήκε πρόεδρος, δεν το περιμέναμε, ντρεπόμαστε γι’ αυτό. Κάνει απίστευτα πράγματα, λέει τρελά. Τώρα με την έρευνα δεν ξέρουμε τι θα βγει. Δεν ξέρω αν οι αποκαλύψεις θα είναι τόσο πολλές ώστε να φτάσει να παραιτηθεί. Μακάρι, αλλά δεν το βλέπω. Εμείς πάντως συνεχίζουμε τη ζωή μας και δεν ασχολούμαστε με αυτόν. Η οικονομία πάει πολύ καλά, είναι μια περίεργη κατάσταση». Από το μακρινό Μίσιγκαν παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στην Eλλάδα. «Κάθε μέρα βλέπω ειδήσεις στη δορυφορική τηλεόραση. Είναι δύσκολα. Περίμενες ότι μετά τόσα χρόνια κρίσης, θα άρχισε να βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά βλέπουμε ότι κρατάει ακόμη».
Το κινητό του μέχρι και χθες συνέχιζε να δονείται από τις ειδοποιήσεις των social media. Το μπέρδεμα έχει λυθεί βεβαίως, αλλά η καζούρα από φίλους και γνωστούς συνεχίζεται. «Είναι τυχαίο που λείπεις την ίδια περίοδο που εξαφανίστηκε και ο άλλος Τζορτζ Παπαδόπουλος;», «Μετά την Ελλάδα, μήπως πας προς Ρωσία μεριά;» είναι μερικά από τα σχόλια που δέχεται. Απαντάει στωικά ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα λαδερά της μητέρας του και τις αγαπημένες του σπανακόπιτες. «Βγάζω όλο μου το στρες στις σπανακόπιτες και αυτό δεν βοηθά τη φυσική μου κατάσταση», γράφει. Κάποιοι, λίγοι, συνεχίζουν να τον συγχέουν με τον «άλλον» Ελληνοαμερικανό. «Είναι πολύ κοινό το όνομα στην Ελλάδα! Μόνο σήμερα συνάντησα τρεις με αυτό!» απαντά.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ)