Ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν την απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο, για το έτος 2015, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών και με ποιο τρόπο παρακολουθείται η πορεία και η έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η ερώτηση με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών και κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και έναν χρόνο με τις θεσμικές παρεμβάσεις της, αφενός θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, για παράδειγμα με την ένταξη συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, αφετέρου ευνοεί την ατιμωρησία περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων, αδρανοποιώντας εν τοις πράγμασι το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας και καταργώντας τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών».
Όπως υποστηρίζουν ο ι υπογράφοντες βουλευτές «η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής κατά την τριετία 2012-2014. Εκκινώντας από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων, η πειθαρχική διαδικασία επιταχύνθηκε σημαντικά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά». Συγκεκριμένα «το 2014, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών. Τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013), σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, όπως παρουσιάζονται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) της 18ης Ιανουαρίου 2015».
Και η ερώτηση καταλήγει πως «περαιτέρω με τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, τη στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το συντονισμό και την πλήρη εποπτεία από το ΥΔΜΗΔ, εδραιώθηκε η αντίληψη στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΔΜΗΔ, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρουσίαζε σε τετράμηνη βάση την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ενισχύοντας έτσι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση».