«Οι 500.000 νέοι -κυρίως μορφωμένοι- που βρέθηκαν λόγω της κρίσης στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης, έχουν την καρδιά τους στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται πώς η χώρα θα πάρει μπροστά, πως θα δημιουργηθούν ευκαιρίες εργασίας για να τους δοθεί η δυνατότητα να γυρίσουν πίσω. Άρα ενδιαφέρονται για τον τόπο. Ε, σ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να στερήσουμε τη δυνατότητα της ψήφου».
Τα παραπάνω επισήμανε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο «Κανάλι της Βουλής», στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» και τη δημοσιογράφο κ. Αλεξία Κουλούρη. Θέμα της εκπομπής, που είχε καλεσμένους βουλευτές και από τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου ήταν «Οι Ευρωεκλογές του 2019 και τα νέα δεδομένα στην ΕΕ».
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε σχετικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ότι «όπως προβλέπεται από την απόφαση των Συμβουλίου Υπουργών για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές «γιατί να μην υπάρχει και για τους Έλληνες που βρίσκονται εκτός της χώρας και για τις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση που οφείλουμε απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που λόγω της κρίσης, των λαθών της ελληνικής πολιτείας βρέθηκαν εκτός πατρίδας, χωρίς να το επιδιώκουν».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να «υπάρξει μια αισιόδοξη προοπτική για την ΕΕ και για την Ευρώπη. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που σήμερα θολώνουν το ευρωπαϊκό μήνυμα και έχουν δημιουργήσει αυτό το κύμα ευρωσκεπτικισμού, την άνθιση του λαϊκισμού των δύο άκρων στην Ευρώπη; Το πρώτο είναι η οικονομική κρίση, και κυρίως στις χώρες του νότου. Η απόσταση που χωρίζει τους κατοίκους του ευρωπαϊκού νότου, το επίπεδο ζωής τους, απ’ αυτό των βόρειων χωρών». Και συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό. Είναι εύκολο αφοριστικά να πούμε ότι κακώς οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιδρούν στο μεταναστευτικό. Δεν πρέπει, όμως, να αγνοούμε τις αγωνίες των πολιτών που νοιώθουν ότι απειλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Το να αρχίζουν να φυτρώνουν μιναρέδες τζαμιών σ’ όλη την Ευρώπη, το να κυκλοφορούν με μπούργκες άνθρωποι οι οποίοι δεν μετέχουν του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε λέγοντας «στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, η απάντηση πρέπει να είναι ‘‘περισσότερη Ευρώπη’’. Η Ευρώπη έχει ΚΑΠ που είναι μια μεγάλη κατάκτηση τα τελευταία 50 χρόνια και οι Έλληνες αγρότες, παρά τα όσα λέμε και διαμαρτύρονται πολλές φορές, το εισόδημά τους σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Θα πρέπει να αποκτήσουμε και κοινή εξωτερική πολιτική, και κοινή πολιτική άμυνας, να μην βασιζόμαστε στα καπρίτσια του κ. Τραμπ, του ΝΑΤΟ, και κοινή μεταναστευτική πολιτική, που δεν σημαίνει μόνον δίκαιη κατανομή, πρωτίστως, αλλά και φύλαξη των συνόρων».