Έφυγε από τη ζωή, χθες, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, σε ηλικία 67 ετών, από κορονοϊό, ο Κώστας Βιλανάκης, από τις «προσωπικότητες» της ομώνυμης οικογένειας των τσιγγάνων στη δεκαετία του 1990.

Ήταν ο πρωταγωνιστής του μακελειού της Γιάννουλης, με το άγριο πιστολίδι ανάμεσα σε μέλη δυο οικογενειών τσιγγάνων στον καταυλισμό, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 25χρονου και τον πολύ βαρύ τραυματισμό ενός 18χρονου.

Το αιματηρό επεισόδιο χρονολογείται το 1998 όταν ένα βράδυ ο Κώστας Βιλανάκης, 43 ετών τότε - ο οποίος θεωρούνταν ως αρχηγός των Τσιγγάνων της περιοχής - συνοδευόμενος από τους αδελφούς του Στέφανο και Γιάννη, τα ανίψια του Νίκο και Κυριάκο και άλλα μέλη της οικογένειας, πήγαν στο σπίτι ενός άλλου Βιλανάκη, συγγενή τους και - "δι' ασήμαντον αφορμήν", όπως είπε η Αστυνομία - άρχισαν να πυροβολούν εναντίον όσων βρίσκονταν εκεί και συγκεκριμένα του Θανάση Βιλανάκη, του γιου του Βασίλη, καθώς και των Λάζαρου και Γιάννη Βιλανάκη.

Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυροβολισμών ήταν να σκοτωθεί ο Βασίλης Βιλανάκης, τον οποίο γάζωσαν με 12 σφαίρες, αλλά και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο γιος του Κώστα Βιλανάκη, Αγγελος Βιλανάκης.

Οι πέντε δράστες στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν για να συλληφθούν αργότερα και να δικαστούν.

Έκτοτε το αίμα χώρισε τους Βιλανάκηδες για πάντα, με τη μία από τις δύο οικογένειες να φεύγει από τη Λάρισα και να μετακομίζει στη βόρεια Ελλάδα.

Κώστας Τόλης εφ ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)