Μια σημαντική περιοδική έκθεση πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της Λάρισας με το κοινό θέμα «Γέφυρες Τέχνης: Ελλάδα-Ρωσία 2016». Η έκθεση θα διαρκέσει από τη 1 έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι συνδιοργανωτές κάλεσαν όλους να αγκαλιάσουν την έκθεση σημειώνοντας τα εξής:
Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Στα πλαίσια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, διοργανώνεται στο Διαχρονικό Μουσείο μια σπουδαία περιοδική έκθεση. έκθεση αυτή αφορά βυζαντινά χειρόγραφα, κειμήλια και εικόνες και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, για την προσφορά των εικόνων. Επίσης να ευχαριστήσουμε τον συλλέκτη κ. Κυπαρισσού και την εικαστικό κα Σκούρτα για την προσφορά εκθεμάτων από τις συλλογές που οι ίδιοι με κόπο και μεράκι συγκέντρωσαν και βρίσκονται σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη την κα Σδρόλια και το Διαχρονικό Μουσείο (ένα από τα καλύτερα μουσεία στη χώρα) για τις πολιτιστικές τους παρεμβάσεις, με εκθέσεις προστιθέμενης αξίας και ουσίας, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι στην περιοχή μας.
Σταυρούλα Σδρόλια - Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας: «Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός στο Διαχρονικό Μουσείο το οποίο σε λίγο καιρό κλείνει τον ένα χρόνο λειτουργίας του. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή η οποία είναι και η πρώτη που διοργανώνει το Διαχρονικό Μουσείο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας συμπαρίσταται η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης προσωπικά, οποίος στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τα έργα πολιτισμού που γίνονται στην περιοχή μας. Υπάρχουν πολλά κειμήλια στην περιοχή μας που φανερώνουν την σχέση της Ρωσίας με την Ελλάδα από τον 14 αιώνα περίπου. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στη δικτύωση των τριών μουσείων της πόλης δηλαδή Λαογραφικό – Διαχρονικό και Δημοτική Πινακοθήκη τα οποία αυτή την περίοδο διοργανώνουν εκθέσεις πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
Ο συλλέκτης-ιατρός κ. Ιωάννης Κυπαρισσούς ανέφερε ότι τα ρωσικά εκθέματα που θα παρουσιαστούν είναι του 19ου αιώνα, κυρίως πάνω στο ασήμι και χαρακτηρίζονται ως τα καλύτερα στον κόσμο. Εξήγησε επίσης τον τρόπο που αυτά αποκτήθηκαν, καθώς και την ιστορία πίσω από το καθένα.
Η εικαστικός κα Μαρία Σμαράγδα- Σκούρτα αναφέρθηκε στην τεχνοτροπία των έργων μέσω των οποίων μεταφέρονται μικρογραφίες από βιβλία και χειρόγραφα της εποχής του Βυζαντίου στο σήμερα.
Με τις εκθέσεις αυτές επιχειρείται η διερεύνηση χαρακτηριστικών πτυχών των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδος- Ρωσίας στο παρελθόν, με συνεκτικό κρίκο το τέμπλο του ναού του Αγίου Αχιλλίου, απτή μαρτυρία των στενών σχέσεων της θεσσαλικής πρωτεύουσας με τη Ρωσία. Η έκθεση περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
1.Βυζαντινές Αναπλάσεις: από τα χρόνια των Κομνηνών στην τεχνική της διαφάνειας της ρώσικης εικόνας, της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα. Στα έργα της έκθεσης μεταφέρονται αυτούσια θέματα από βυζαντινά χειρόγραφα και άλλα έργα του Βυζαντίου και συνδυάζονται σε μεγάλες συνθέσεις, όπου αναβιώνει ο βυζαντινός χρόνος.
2.Από τη Μόσχα στη Λάρισα. Ρωσικές εικόνες του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου. Εκτίθενται για πρώτη φορά οι παλιές ρωσικές εικόνες του Αγίου Αχιλλίου, για τη μοσχοβίτικη προέλευση των οποίων επαίρονταν οι λόγιοι του 19ου αιώνα. Οι εικόνες αυτές παραχωρήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για συντήρηση και προσωρινή έκθεση στο μουσείο. Οι παραπάνω εκθέσεις θα παραμείνουν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου μέχρι 30 Δεκεμβρίου.
3.Η Ρωσία του Χθές. Συλλογή αντικειμένων τέχνης του Ιωάννη Κυπαρισσού και η ζωγραφική του. Περιλαμβάνονται χρηστικά αντικείμενα διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές, καθώς και ζωγραφικά έργα του ιδίου, που αναπαριστούν το κλίμα της Ρωσίας του παρελθόντος. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής.