«Η αργοπορία της ελληνικής Δικαιοσύνης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές. Είναι ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης που είναι πολλαπλάσιος άλλων χωρών της Δύσης.
Ο αντίκτυπος, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, της αργοπορίας της δικαιοσύνης είναι τεράστιος, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για διεθνείς κολοσσούς», σημείωσε η βουλευτής Λάρισας κ. Στέλλα Μπίζιου, τοποθετούμενη επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «MΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ», που υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Στο δείκτη Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 146η θέση αναφορικά με την επίλυση διαφορών σε σύνολο 190 χωρών.
Άξιο ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι, σε μια πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, εκτιμάται ότι αν ορισμένες παράμετροι της ελληνικής δικαιοσύνης ευθυγραμμιστούν με το μέσο όρο του ΟΑΣΑ, ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης μπορεί να μειωθεί σε 584 μέρες από 1.711 που είναι σήμερα και η Ελλάδα να σκαρφαλώσει στην 51η θέση από την 79η που είναι σήμερα στο δείκτη Doing Business.
Ο Δικαστής αποτελεί θεμέλιο της δικαιοσύνης, είναι αυτός που έχει κατά το Σύνταγμα την αρμοδιότητα να επιλύει διάφορες στο πλαίσιο της διάκρισης των λειτουργιών, είναι ο εγγυητής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη. Το έργο του Δικαστή, που καλείται να διαχειριστεί την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την περιουσία του πολίτη είναι ίσως το δυσκολότερο έργο που καλείται να επιτελέσει ο άνθρωπος.
Η νομική επιστήμη είναι επιστήμη που εξελίσσεται διαρκώς είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπτύσσεται παράλληλα με την κοινωνία και αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που συντελούνται στους κόλπους της. Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να μη μετέχουν στη διαρκή εξελικτική διαδικασία.
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών που πλησιάζει 30 χρόνια λειτουργίας έχει ως αποστολή της να εμπνέει στους Σπουδαστές, στους ήδη Δικαστές και Εισαγγελείς φρόνημα, ήθος και πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ο δε στόχος της είναι η δημιουργία σύγχρονων Δικαστών και Εισαγγελέων που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών, εξοπλισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες.
Προς την κατεύθυνση του στόχου αυτού, το νομοθέτημα αυτό του Υπουργείου Δικαιοσύνης εισάγει μια σειρά σημαντικών καινοτόμων ρυθμίσεων:
• Εντάσσεται η χρηματοδότηση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών στο Ταμείο Ανάκαμψης
• Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου, του γενικού διευθυντή, των διευθυντών κατάρτισης και επιμόρφωσης και των συμβουλίων σπουδών της σχολής
• Λειτουργεί για πρώτη φορά κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
• Επιδιώκεται σύνδεση της Σχολής με το νομικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Καθιερώνεται οκτάμηνη πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων
• Καθιερώνεται αξιολόγηση ήθους και συμπεριφοράς και η διενέργεια ψυχομετρικής διερεύνησης της προσωπικότητας των εκπαιδευομένων δύο φορές πριν από το διορισμό τους
• Προβλέπονται τακτικά υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, ενώ προβλέπονται έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης για τους δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης. Η συστηματοποιημένη δικαστική εκπαίδευση συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, την παροχή βοήθειας στους δικαστές να ενημερώνονται, στην πρόληψη και τη διόρθωση δικαστικών σφαλμάτων και στη μείωση του κόστους της δικαιοσύνης. Η εκπαίδευση των Δικαστικών Λειτουργών είναι καθοριστική για την συνολική λειτουργία της Δικαιοσύνης», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα Μπίζιου.