«Τα Πανεπιστήμια μόνο στη θεωρία ανήκουν πλέον στους ακαδημαϊκούς. Στην πράξη έχουν περάσει στα χέρια εγκληματικών συμμοριών, λαθρεμπόρων και αναρχικών.
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να είναι κέντρα μάθησης, έρευνας και αριστείας και να απασχολούν τα δελτία ειδήσεων μόνο για τις διακρίσεις τους. Η πάταξη της βίας και της ανομίας δεν θα έπρεπε καν να συζητείται σήμερα μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη».
Τα παραπάνω υποστήριξε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζου, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που έχει ως στόχο να θέσει ένα τέλος στις χρόνιες παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Τα πανεπιστήμια είναι δημόσια περιουσία και ως τέτοια οφείλουμε να την περιφρουρούμε και να την προασπίζουμε, με τον ίδιο τρόπο που περιφρουρούμε κάθε δημόσιο κτίριο. Η ασφάλεια είναι απαίτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών, των γονέων και του συνόλου των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λαρισαία πολιτικός.
«Τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου φρουρούνται και προστατεύονται αν και δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο τα δικά μας φαινόμενα. Οφείλουμε και εμείς να προστατέψουμε τα πανεπιστήμια μας από αυτούς που τα απειλούν.
Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την ειρήνη, τη σωματική ακεραιότητα καθηγητών, φοιτητών και υπαλλήλων, την δημόσια περιουσία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Η θέσπιση μέτρων όπως η σύσταση ειδικών ομάδων ασφαλείας, ελεγχόμενη είσοδος και ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης στοχεύουν στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ασύλου ιδεών. Βάζουμε τέλος στον αυταρχισμό ολιγομελών μειοψηφικών ομάδων που επιβάλλουν τις απόψεις τους και ευτελίζουν το θεσμό του Πανεπιστημίου», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τα υπόλοιπα άρθρα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου η κα Μπίζιου σημείωσε πως «υπάρχουν σημαντικά μεταρρυθμιστικά άρθρα τα οποία δίνουν μια τεράστια ευκαιρία προόδου στα πανεπιστήμια μας, αλλά και θεραπεύουν σοβαρές παθογένειες που ταλανίζουν χρόνια τώρα την ελληνική κοινωνία. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η συμμετοχή των ίδιων των πανεπιστημίων στον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ανά σχολή, και η επιλογή των φοιτητών από τις ίδιες τις σχολές είναι μερικά από αυτά».
«Το παρόν νομοσχέδιο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της συνολικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνησή μας για ένα πιο αυτόνομο, ελεύθερο και σύγχρονο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μόνο που επιδιώκει είναι να δώσει επιτέλους στα ελληνικά πανεπιστήμια το χώρο να πετύχουν αυτά που μπορούν και τους αξίζουν. Οι δυνάμεις που στηρίζουν την ανομία, τη βία και τον αυταρχισμό είναι αντίθετες. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως της ελληνικής κοινωνίας είναι μαζί μας», κατέληξε στην ομιλία της η κα Μπίζιου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία τηςκαςΜπίζιου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=5Kyd67Myi90&t=4s