Τις απόψεις – παρατηρήσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επί του σχεδίου νόμου «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.
Με την επιστολή ο ΣΘΕΒ χαιρετίζει την σύσταση του επικείμενου μηχανισμού καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων ενώ το σημαντικότερο σημείο θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Εντούτοις, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αποκλείονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από την υπαγωγή τους στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών λόγω των απαγορευτικών κριτηρίων ένταξης στο μηχανισμό, με συνέπεια αρκετές από αυτές να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.
Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα επιχειρηματιών έχουν αρκετές ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ενώ πιθανόν να έχουν και ληξιπρόθεσμα δάνεια. Το αρνητικό τρίπτυχο συμπληρώνεται από την προϋπόθεση να μην έχει ένας πιστωτής το 85% των απαιτήσεων, γεγονός που επίσης αφορά ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, διότι είναι σύνηθες μία επιχείρηση το δανεισμό της να το διατηρεί σε έναν πιστωτικό φορέα, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ τους.
Οι κυριότερες απόψεις – παρατηρήσεις, που τίθενται από πλευράς ΣΘΕΒ, εξειδικεύονται ως ακολούθως:
• Προτείνεται η θέσπιση κριτηρίων για τις επιχειρήσεις, τα οποία θα είναι περισσότερο ευέλικτα, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά στοιχεία/μεταβλητές της επιχείρησης και τις προοπτικές ανάπτυξής της.
• Η ισχύς του νέου Νόμου να έχει διευρυμένη διάρκεια τουλάχιστον 1 έτους έως 31/12/2018.
• Ως προς τις οφειλές, προτείνεται να μειωθεί το κατώφλι χρέους στις 10.000€ και επιπλέον να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης εκείνων που δημιουργήθηκαν από το 2009.
• Να ληφθούν υπόψιν οι κύριες ανάγκες της κάθε επιχείρησης και οι πραγματικές συνθήκες της αγοράς καθώς και το είδος των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα μπορούν να διαγράφονται.
• Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση χρέους πρώην επαγγελματίες/συνταξιούχοι που δεν διατηρούν την ιδιότητα του επιχειρηματία αλλά είχαν λάβει επιχειρηματικό δάνειο και διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της κρίσης. Αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους εγγυητές/συνοφειλέτες.
• Η εξειδίκευση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των αντίστοιχων κριτηρίων επιλεξιμότητας, θα πρέπει να έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα
• Η δημιουργία Μητρώου Αξιολογητών Βιωσιμότητας που θα στελεχώνεται από πιστοποιημένους Οικονομικούς Αναλυτές.
Τέλος, ο ΣΘΕΒ επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές αλλαγές με στόχο να δοθεί στις επιχειρήσεις ουσιαστική δυνατότητα και πραγματική ευκαιρία να σωθούν οι ίδιες και οι πολύτιμες θέσεις εργασίας που παρέχουν ώστε να δοθεί σημαντική «ανάσα» όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα αλλά συνολικά στην ελληνική οικονομία.