Παρουσία της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου, έγινε η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και του Συλλόγου για το σωφρονισμό και την επανένταξη “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” με θέμα “Παρεμβάσεις για την ένταξη των κρατουμένων μέσα και έξω από τα καταστήματα κράτησης”.
Η κ. Δημητρίου, που έμαθε για την τοποθέτησή της στη νέα της θέση βρισκόμενη στη Λάρισα, ευχαρίστησε όσους της ευχήθηκαν για τα νέα καθήκοντα της γιατί η κατάσταση, όπως είπε, είναι δύσκολη και χρειάζεται τις ευχές όλων για να ανταποκριθεί στο έργο και στις προσδοκίες όσων την επέλεξαν. “Η Λάρισα, αυτή η κουκίδα στο χάρτη της Ελλάδας, είναι η τυχερή μου πόλη. Όσες φορές έρχομαι παίρνω δύναμη από τον κόσμο που είναι φιλόξενοι και ανοιχτοί σε προκλήσεις. Τριάντα οκτώ χρόνια, δεν περίμενα το 39ο για να δουλέψω σαν εισαγγελέας. Αυτό που έκανα μέχρι τώρα θα εξακολουθήσω να κάνω” συνέχισε η κ. Δημητρίου που δεν έπαψε ούτε στιγμή να χαμογελά δείχνοντας την χαρά της. Μιλώντας για το θέμα της επανένταξης των φυλακισμένων η κ. Δημητρίου, διευκρίνισε πως δεν χρησιμοποιεί τον όρο επανένταξη αλλά ένταξη, καθώς “ οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν ενταγμένοι στην κοινωνία πριν φυλακιστούν και είναι καθοριστική η δική μας συμβολή για να ενταχθούν σε αυτή μετά την αποφυλάκισή τους. Η πλειοψηφία τους είναι άτομα που μειονεκτούν οικονομικά και κοινωνικά” κατέληξε.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στις ύψιστες στιγμές του δράματος των καταδικασμένων. Η πρώτη, είπε, είναι η έγκλισή τοςυ στη φυλακή, με το σοκ που υφίστανται να θυμίζει “επικείμενο θάνατο” και η δεύτερη όταν αποφυλακίζονται. Το τρίπτυχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ασφάλεια, ο ανθρωπισμός και η επανένταξη σημείωσε ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης. «Στοίχημά μας είναι αυτός που βγαίνει από τη φυλακή να μην έχει ξανά επαφή με το έγκλημα και οι προσπάθειές μας πρέπει να στραφούν στο να αποφύγουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό τους».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσαρός που διοργάνωσε την εκδήλωση τόνισε πως βρισκόμαστε πίσω στον τομέα της επανένταξης και “αποστολή μας είναι να υπάρχουν δομές τόσο μέσα στη φυλακή όπως γίνεται στις φυλακές της Λάρισας με το σχολείο 2ης ευκαιρίας αλλά και έξω από τις φυλακές από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από την τοπική αυτοδιοίκηση που να υποδέχονται τους αποφυλακισμένους και να τους παρέχουν δεύτερη ευκαιρία ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στην κοινωνία και να μην οδηγηθούν πάλι στη φυλακή”. “Η εκπαίδευση στις φυλακές και η απασχόληση είναι δύο καίριες παρεμβάσεις για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” και Δ/ντη του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Λάρισας από το 2004. Αναλύοντας τα αποτελέσματα της δωδεκαετούς λειτουργίας του σχολείου, ο κ. Τράντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο δείκτης υποτροπής των ατόμων που παρακολουθούν το πρόγραμμα είναι θεαματικός, αφού οι μισοί από τους μαθητές όταν αποφυλακίζονται δεν υποτροπιάζουν. Μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση ήταν και ο διδάκτωρ νομικής – εγκληματολογίας κ. Μαρίνος Σκανδάμης, πρώην γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στην κατάσταση των φυλακών και στάθηκε στους δύο πυλώνες επανένταξης που είναι η εκπαίδευση και η εργασία.
ert.gr