Αναταραχή στην κυβέρνηση και στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η στάση της πρώην, πια, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου να καταψηφίσει τα άρθρα για τον «κόφτη» και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κατά τη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Βαρύ πονοκέφαλο στο επιτελείο Τσίπρα προκάλεσε με την στάση της και η συμπολίτης βουλευτές Άννα Βαγενά.
Η διαφωνία της κ. Κατριβάνου ξύπνησε τον εφιάλτη της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό το βάρος των σκληρών μέτρων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τα μέτρα εκφράζοντας τις διαφωνίες τους με κάθε τρόπο αναφέροντας μερικοί εξ αυτών ακόμα ότι θρηνούν για την απώλεια της δημόσιας περιουσίας και για τα μέρα που ψηφίζει η κυβέρνηση της Αριστεράς, εξέφρασαν την οργή τους για την διαφοροποίηση της Β. Κατριβάνου αμέσως μετά την ψηφοφορία.
«Δεν είναι δυνατό να ψηφίζουμε όλα αυτά τα μέτρα και να διαφοροποιείται η Κατριβάνου χωρίς να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων της», ανέφερε κυβερνητικός βουλευτής αργά χθες το βράδυ.
Όμως το βράδυ της Κυριακής υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο πριν από την ψηφοφορία στην βουλή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξε η πληροφορία ότι η Β. Κατριβάνου και η Άννα Βαγενά είναι έτοιμες να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και τότε κινητοποιήθηκαν στελέχη του Μαξίμου και της Κ.Ο προκειμένου να μεταπείσουν τις δύο αντάρτισσες βουλευτίνες.
Η κ. Βαγενά μάλιστα μοίραζε στην βουλή ...προσκλήσεις θεάτρου για την παράσταση της κόρης της ενώ η κ. Κατριβάνου αποχώρησε από την αίθουσα αρκετή ώρα πριν από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Βαγενά μεταπείστηκε την τελευταία στιγμή ενώ η κ. Κατριβάνου μετά από πιέσεις γνωστοποίησε στα στελέχη της Κ.Ο του κόμματος ότι θα υπερψηφίσει τον πολυνόμο αλλά θα διαφοροποιηθεί σε συγκεκριμένα άρθρα όπως και τελικά έγινε.
Εκτός των κ.κ. Κατριβάνου και Βαγενά που γνωστοποίησαν στο εσωτερικό του κόμματος την διαφοροποίηση τους τουλάχιστον τρεις ακόμα βουλευτές (Δημαράς, Τσιρώνης, Συρμαλένιος) εξέφρασαν την διαφωνία τους με την ένταση των μέτρων καταγράφοντας ότι η πλειοψηφία των 153 είναι ευάλωτη σε τυχόν δύσκολες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον στον βαθμό που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει καθορίσει η κυβέρνηση όπως είναι το χρέος.
Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος χαμήλωσε τον πήχη για το χρέος στην ομιλία του στην βουλή αναφέροντας ότι «εγώ δεν θέλω να πω τι θα είναι η λύση (για το χρέος) στις 24. Θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε όλοι μαζί, θα δούμε πόσο ικανοποιητικό είναι. Δεν θα σας πω τι θα υπάρχει, αν και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε «Θέλω να πω ότι έχω πλήρη κατανόηση για αυτούς που λένε ότι και να πάρουμε κάτι για το χρέος, αυτό δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο αυτήν τη στιγμή, που του βάζουμε και περισσότερους φόρους και είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Κατανοώ πλήρως αυτή τη θέση και είναι και σωστή αυτή η θέση. Αλλά, από την άλλη μεριά, νομίζω, αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γιατί θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και άρα οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα. Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα, που όντως παίρνουμε….»