Να θέσει προς τη ρωσική πλευρά το ζήτημα της ανιστόρητης αναφοράς στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο ως σλαβικής καταγωγής, καθώς και της βράβευσης από τον Πατριάρχη Μόσχας του προέδρου της πΓΔΜ για την συμβολή του στην ενότητα των Ορθοδόξων, ενώ στη χώρα του επικρατεί μια σχισματική Εκκλησία, που δεν έχει κοινωνία με καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, ζητά ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ΜΜΕ ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρος Πούτιν, μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της πΓΔΜ κ. Γκεόργκι Ιβάνοφ, είπε ότι «σήμερα και στη Ρωσία είναι ημέρα πανηγυρική, ημέρα της σλαβικής γραφής, και η γραφή ήλθε σε εμάς ακριβώς από την μακεδονική γη».
Είναι, ασφαλώς, κραυγαλέα ιστορική ανακρίβεια να θεωρούνται οι Έλληνες Θεσσαλονικείς αδελφοί, Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, που εφηύραν τη γραφή για τους Σλάβους, ως σλαβικής καταγωγής. Άποψη που δεν στηρίζεται σε κανένα ιστορικό αποδεικτικό στοιχείο. Αντιθέτως, η προβολή αυτής της θέσης ενισχύει τον ανιστόρητο εθνικισμό των γειτόνων μας και την προσπάθεια τους να οικειοποιηθούν το όνομα και το παρελθόν της ελληνικής Μακεδονίας.
Επιπλέον, η απονομή από τον Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο του βραβείου του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, προς τον πρόεδρο της πΓΔΜ, ενός βραβείου που, όπως πληροφορούμαστε από σχετική ανταπόκριση του πρακτορείου TACC, “απευθύνεται σε εκείνους που έχουν μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση των πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών της χριστιανικής παράδοσης”, επίσης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί είναι παγκοίνως γνωστό πως ο κ. Ιβάνοφ ηγείται μιας χώρας, της οποίας η σχισματική εκκλησία νέμεται κανονικό έδαφος του πατριαρχείου της Σερβίας και δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τα ως άνω γεγονότα εύλογα δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία, γι αυτό και θεωρούμε αναγκαία τη διατύπωση, δια των κατάλληλων διπλωματικών διαύλων, προς τη ρωσική κυβέρνηση των ενστάσεών μας».