«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια πολιτική προσέγγιση στα θέματα της παιδείας, που στόχο έχει νααπομειώσειτην εθνική και θρησκευτική συνείδηση των παιδιών. Κατέθεσα ερώτηση για τα νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα της ιστορίας, που ουσιαστικά το μετατρέπουν σε ένα μάθημα κοινωνιολογίας και λιγότερο ιστορίας, με ένα πνεύμα που διατρέχει τα νέα προγράμματα, που αμφισβητεί ουσιαστικά την εθνική συνέχεια».

Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης,κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRATV και στον δημοσιογράφο κ. Απόστολο Ράιδο, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Παιδείας για τα νέα προγράμματα διδασκαλίας της ιστορίας στα σχολεία.
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «από την βυζαντινή ιστορία διδάσκεται μόνον ο Ιουστινιανός και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. 1000 χρόνια, σχεδόν 11 αιώνες Βυζαντίου ξεπερνούνται. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στους φωτιστές των Σλάβων, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, γιατί τους διεκδικούν οι Σκοπιανοί. Νομίζω ότι ο κ.Γαβρόγλουκαι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν μια αντίληψη. Είναι η αντίληψη του “συνωστισμού” ότι στην Σμύρνη δεν έγινε σφαγή, δεν έγινε γενοκτονία, διαφωνούν με τον όρο γενοκτονία».
Χωρισμός εκκλησίας - πολιτείας
Για το εκκλησιαστικό ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι: «το να απαλειφθεί από το προοίμιο του συντάγματος το ‘‘εις το  όνομα της Αγίας καιΟμοουσίουκαι Αδιαιρέτου Τριάδος’’, κάτι που υπάρχει από τα πρώτα συντάγματα της εθνικής ανεξαρτησίας, θα είναι πιστεύω ύβρις προς την ιστορία της χώρας και τους αγώνες της εκκλησίας, που είναι ταυτισμένη η ορθοδοξία με τους εθνικούς αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία. Επί μέρους ζητήματα να τα δούμε, αλλά το πρόβλημα ποιο είναι τώρα; Αν θα έχουμε αγιασμό στα σχολεία; Τι θέλουμε να καταργήσουμε; Πολλές φορές έχω προκαλέσει να μας πουν όταν λένε θέλουμε διαχωρισμό πολιτείας και εκκλησίας τι εννοούν; Αν δεν εννοούν τη μισθοδοσία των κληρικών, τότε τι άλλο εννοούν; Να καταργήσουν τον όρκο στα δικαστήρια; Να καταργήσουν τον αγιασμό στα σχολεία; Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί;».
Επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών!
Για το σκοπιανό ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή, ημέρα με την ημέρα, όλοι συνειδητοποιούν το πόσο επιζήμια ήταν. Εμείς το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρχε προηγούμενο να παραδώσει κανείς μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα σε συνδυασμό με σύνθετο όνομα. Αυτό είναι όχημα αλυτρωτισμού. Νομίζω ότι δεν κρύβονται πιά, βάζουν ευθέως ζήτημα μειονότηταςσλαβομακεδονικής,‘‘μακεδονικής’’ όπως τη λένε, αξιώνουν να διδάσκεται η λεγόμενη μακεδονική κατ’ αυτούς γλώσσα στα σχολεία. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δυστυχώς, αν και θα φύγει, θα γίνει μια τεράστια εθνική ζημία με την ιστορία αυτή. Ακόμη και αν δεν κυρωθεί από την ελληνική βουλή, υπάρχει ένα προηγούμενο, μια ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε αυτά τα πράγματα και μονόγραψε αυτήν τη συμφωνία».
Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
Σχετικά με το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα,το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «δυστυχώς, τα τελευταία4 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είδαμε όξυνση στις ελληνορωσικές σχέσεις ασυνήθιστη.Νομίζω η ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής με τονΚώσταΚαραμανλή.ΗΝΔ ήταν αυτή που εμβάθυνε τις ελληνορωσικές σχέσεις.Θυμόσαστεότι ήμασταν εμείς που προχωρήσαμε τοπρότζεκτΜπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Είχαν προχωρήσει πολύ οι ελληνορωσικές σχέσεις. Και νομίζω ότι προς αυτήντηνκατεύθυνσηπρέπεινα κινηθούμε. Δενσημαίνειαυτό ότι αμφισβητούμε τονευρωπαϊκόπροσανατολισμό της χώρας. Η Ελλάδα είναι στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ,στο ευρώ, ευτυχώς κρατήθηκε και δενβγήκαμεμε την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όποτε χρειάζεται έχουμε φωνή, όπως έδειξε με το βέτο στο Βουκουρέστι ο Καραμανλής. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που στηρίζεται σε έναν αμοιβαίο σεβασμό με τους εταίρους και συμμάχους».