Η έκθεση «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα» η οποία παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα από το Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023, υπό το επιμελητικό σκεπτικό της ιστορικού της τέχνης κ. Λουϊζας Καραπιδάκη, έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής και ανταπόκρισης από το κοινό της πόλης. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις και διαλέξεις. Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου ιατρού/λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες  αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).

Ο ιστοριοδίφης -συλλέκτης Νικόλαος Αθ. Παπαθεοδώρου σημειώνει: «Ερχόμενος στη Λάρισα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, μία δυναμική εσωτερική παρόρμηση, ανεξήγητη και σήμερα που το σκέπτομαι, με οδήγησε σε μια άνευ ορίων αγάπη για την ιστορία της πόλης που ζούσα, αλλά και ευρύτερα της περιοχής της. Άρχισα να αποκτώ ιστορικά βιβλία για να μάθω πληρέστερα την ιστορία της και αντικείμενα τα οποία την τεκμηρίωναν… Χωρίς να το καταλάβω είχα αρχίσει να γίνομαι επιλεκτικός συλλέκτης. Κάθε συλλέκτης προσδιορίζει από πολύ νωρίς τον χώρο μέσα στον οποίον θα κινηθεί. Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολυθεματική είναι μια συλλογή, τόσο πιο απλησίαστη είναι η πληρότητά της, άρα και η αξία της».

Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα της Αντιπροέδρου του ΔΣ κ. Άννυς Ψάρρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κ. Καραπιδάκη, ιστορικό της τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του μουσείου κατά την οποία συζητήθηκε η παρουσίαση αντιπροσωπευτικού μέρους της έκθεσης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση πιθανότατα το μήνα Γενάρη του 2024. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της έκθεσης αποτελεί και επιθυμία/αίτημα  των μελών του Συλλόγου Λαρισαίων της Αθήνας. 

Την έκθεση θα συνοδεύει ο κατάλογος που έχει ήδη εκδοθεί από το μουσείο.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

Tηλ.2410623615
Email:info@katsigrasmuseum.gr
www.katsigrasmuseum.gr