Σε 70 ανέρχονται οι πλημμύρες που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τη συστηματική καταγραφή που πραγματοποιεί η ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, σχετικά με την εικόνα από τις επιπτώσεις των πλημμυρών, προκύπτει ότι από το 1980 έως σήμερα, 190 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Meteo.gr, τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση, καθώς ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών.

Meteo: 190 θανάτοι σε 70 πλημμύρες στην Ελλάδα-1

Οι περισσότερες από τις απώλειες αυτές, σε ποσοστό 60%, καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο), επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

Meteo: 190 θανάτοι σε 70 πλημμύρες στην Ελλάδα-2

Επιπλέον, τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα πλημμυρικά επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

Meteo: 190 θανάτοι σε 70 πλημμύρες στην Ελλάδα-3

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες.

Πηγή: Meteo.gr