Ο Ένιο Μορικόνε είναι ο συνθέτης που έγραψε τουλάχιστον 500 μουσικά έργα για κινηματογραφικές ταινίες και τα περισσότερα θεωρούνται κλασικά αριστουργήματα. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με το σινεμά και είναι γνωστό ότι έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια ομάδα Λαρισαίων και φανατικών οπαδών της μουσικής του Μορικόνε, θα προχωρούσαν στην ίδρυση ενός πολιτιστικού συλλόγου φίλων του Ένιο Μορικόνε και θα του έδιναν παγκόσμιο χαρακτήρα.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2011 και έχει έδρα τη Λάρισα. Αριθμεί τουλάχιστον 1800 μέλη ως σήμερα από Ελλάδα και Ιταλία και είναι ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως. Έχει σαν στόχο την προώθηση του μουσικού έργου του μεγάλου Ιταλού συνθέτη, με τα μέλη του συλλόγου να εργάζονται ακατάπαυστα, με πίστη και αφοσίωση για την πραγματοποίηση των στόχων του συλλόγου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και ιδρυτής του «Συλλόγου φίλων Μουσικής του Ένιο Μορικόνε», Κωνσταντίνος Παπακώστας σημείωσε πως ο βασικός λόγος ίδρυσης του συλλόγου ήταν η αγάπη για τον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο. «Η ίδρυση του συλλόγου οφείλεται σε ένα χαμένο πορτοφόλι...» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξήγησε: «Είχα ταξιδέψει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Ασιάγκο το 2010. Έχασα πορτοφόλι και έμεινα χωρίς χρήματα. Όμως δεν το έβαλα κάτω. Κατάφερα να παρακολουθήσω την συναυλία του Μορικόνε και μετά από αυτό το περιστατικό επέστρεψα στην Ελλάδα και αποφάσισα να ιδρύσω τον σύλλογο αφιερωμένο στο Ιταλό μαέστρο».
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως ο σύλλογος είναι ο μοναδικός σύλλογος σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας πως αυτό το επιβεβαίωσε ο Τζιοβάνι Μορικόνε, ο γιος του συνθέτη μετά από επαφή που είχαν τα μέλη του συλλόγου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο σύλλογος έχει πλούσια καλλιτεχνική δράση τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Λάρισας, ενώ ήδη έχει γίνει αρκετά γνωστός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι δράσεις περιλαμβάνουν προβολές ταινιών με την μουσική του Ένιο Μορικόνε, εκθέσεις και αφιερώματα, αλλά και σχεδιαστικές απεικονίσεις στους δρόμους και σε κτίρια.
Δύο από τις σχεδιαστικές απεικονίσεις αφορούν την προσωπογραφία του Ένιο Μορικόνε σε κτίριο της πόλης, και τις προσωπογραφίες των Σάκο και Βανσέτι, εμπνευσμένες από την ομώνυμη ταινία, όπου ο Ένιο Μορικόνε είχε την επιμέλεια της μουσικής με το τραγούδι 'Here's to You'
Πάντως, η φήμη του συλλόγου και η απήχηση του φαίνεται πως έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της χώρας. ΄Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κινηματογραφιστές από την Ακαδημία Τζιουζέπε Τορνατόρε βρέθηκαν στη Λάρισα τον Απρίλιο του 2019 και συνεργάστηκαν με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος σ' ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη.
Στο ντοκιμαντέρ που αναμένεται να προβληθεί στις Κάννες το 2020, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και υλικό από την ομαδική έκθεση 16 εικαστικών με τίτλο «Ennio Formes» που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, αλλά και από τις προσωπογραφίες που κοσμούν την πόλη της Λάρισας.
«Το υλικό για το ντοκιμαντέρ όπως μας ενημέρωσαν οι Ιταλοί κινηματογραφιστές θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συνεντεύξεις από τον ίδιο τον μαέστρο Ένιο Μορικόνε, αλλά και από τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κλιντ Ίσγουντ, Ταραντίνο κ.α. Στο ντοκιμαντέρ αυτό το οποίο θα έχει παγκόσμια εμβέλεια θα είμαστε ευτυχείς εφόσον περιλαμβάνει εικόνες και πλάνα από τη δράση του συλλόγου της Λάρισας» σημείωσε ο κ. Παπακώστας.
Επισημαίνεται πως η έκθεση «Ennio Formes» που παρουσιάστηκε στη Λάρισα και περιλαμβάνει έργα 16 καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από το Ένιο Μορικόνε, αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, αλλά και στη Ρώμη. Επίσης παραμένει το σχέδιο του συλλόγου για να πραγματοποιηθεί και ένα τριήμερο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Γουέστερν στη Λάρισα με τις ταινίες «Ο καλός ο κακός και ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Κάποτε στη Δύση» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Δεξαμενής που βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο πολυκατοικίας επί της οδού Μανωλάκη 6.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ