Oπως η αγάπη δύο ανθρώπων ξεπερνά σύνορα, πολιτισμούς και χώρες, έτσι και η αγάπη της οικογένειας Σενκό για τη μέλισσα συνεχίστηκε ακόμα και όταν άφησαν την Ρωσία για την Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Σενκό, μελισσοκόμος τρίτης γενιάς στην οικογένεια, αναφέρει στην «Ύπαιθρος Χώρα» την πορεία της οικογένειας από τη Ρωσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το Χειμάδι Λάρισας, τα μέσα που χρησιμοποιούν σήμερα στην beeΖΕΥΣ για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και το ιδιαίτερο προϊόν που φτιάχνουν οι ίδιοι με ρωσική συνταγή. «Η επαφή της οικογένειας με τη μέλισσα ξεκίνησε από τη Ρωσία και τον παππού Βίκτορα, ο οποίος, ιδρύοντας τη μελισσοκομική μονάδα, ξεκίνησε το όμορφο και μαγευτικό ταξίδι στο κόσμο της μέλισσας την άνοιξη του 1960, τότε που βρήκε τυχαία ένα σμήνος μελισσών, που τον συνεπήραν.
Μετέδωσε την αγάπη αυτή στον γιό του, Σεργκέι Σενκό, ο οποίος το 1993 αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Χειμάδι Λάρισας, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την ενασχόληση με τη μελισσοκομία. Με αυτόν τον τρόπο εγώ και ο αδερφός μου Γιάννης, ως τρίτη γενιά, πλέον, συνεχίζουμε την οικογενειακή παράδοση της beeΖΕΥΣ στην Ελλάδα», τονίζει ο Δημήτρης.
Αλλαγή επαγγέλματος
Ο Δημήτρης, αν και από μικρός έμαθε την τέχνη της μελισσοκομίας δίπλα στον πατέρα του, αποφάσισε να ακολουθήσει και τον δρόμο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. «Το 2004 τελείωσα το ΑΤΕΙ Αθήνας ως Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων και δούλεψα για ένα διάστημα με αυτή την ιδιότητα. Αν και ως δουλειά είχε αρκετό ενδιαφέρον, αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την μελισσοκομία ώστε να αναπτύξω ακόμα περισσότερο τη μονάδα που είχε φτιάξει ο πατέρας μου. Έτσι από το 2008 ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτήν», αναφέρει, ο οποίος πλέον είναι εγκατεστημένος στο Χειμάδι Λάρισας, ασκώντας παράλληλα και νομαδική μελισσοκομία καθώς, όπως τονίζει, «μετακινούμε τα μελίσσια πανελλαδικά από την Πελοπόννησο μέχρι τον Έβρο».
Η οικογένεια, για να κάνει την δουλειά της μεταφοράς λίγο πιο εύκολη, έχει κατασκευάσει μικρά μηχανήματα, τα οποία τους βοηθούν στη μετακίνηση των μελισσιών. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε στην Ελλάδα ήταν οι μεταφορές των μελισσιών. Επειδή τα μελίσσια μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο, το φόρτωμα και ξεφόρτωμα είναι μία αγγαρεία την οποία δεν μπορεί να γλιτώσει ο μελισσοκόμος. Είναι βαριά και κουβαλιούνται δύσκολα. Για τον λόγο αυτό, έχουμε φτιάξει δύο μικρά μηχανάκια με τα οποία, αφού τοποθετήσουμε τα μελίσσια σε παλέτες, τα φορτώνουμε πάνω στο φορτηγό χωρίς να σηκώνουμε εμείς οι ίδιοι τις κυψέλες», τονίζει ο μελισσοκόμος.
Κόστος παραγωγής
Η κρίση ήταν ένας από τους λόγους που έκανε την οικογένεια των μελισσοκόμων πιο εφευρετική καθώς, όπως τονίζει ο Δημήτρης, «τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και επειδή οι τιμές είναι χαμηλές στο μέλι, προσπαθούμε να κατεβάσουμε το κόστος παραγωγής των προϊόντων που παράγουμε. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους. Δημιουργούμε τις τροφές των μελισσών μόνοι μας, ώστε να μην απευθυνόμαστε στο εμπόριο και για αυτόν τον λόγο έχουμε δικά μας μηχανήματα για την παρασκευή των τροφών. Επίσης, για τις κερήθρες που χρησιμοποιούμε στα μελίσσια δεν πάμε σε κάποιο μαγαζί για να τις αγοράσουμε, αλλά έχουμε φτιάξει δικό μας μηχάνημα όπου τυπώνουμε αυτές τις κερήθρες στο εργαστήριό μας, πάλι μειώνοντας το κόστος παραγωγής».
Πάστα μελιού
Με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ρώσο, ο Δημήτρης συνδυάζει την κουλτούρα και των δύο χωρών. Η κουλτούρα, λοιπόν, αυτή, ήταν που οδήγησε την οικογένεια να ασχοληθεί και να παρασκευάσει την πάστα μελιού, ένα προϊόν τη συνταγή του οποίου έφερε ο πατέρας του Δημήτρη από τη Ρωσία. «Η πάστα μελιού είναι ένα μέλι το οποίο έχει την ιδιότητα να κρυσταλλώνει και αυτό συμβαίνει με πολλά είδη μελιού στην Ελλάδα. Παίρνουμε ένα μέλι το οποίο δεν το θερμαίνουμε, δεν το έχουμε κάνει κάτι, και αυτό που κάνουμε είναι μια ειδική ανάδευση για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι πρώτοι κρύσταλλοι που σχηματίζονται μέσα όταν κρυσταλλώνει το μέλι γίνονται μικροί, με συνέπεια να γίνεται το μέλι πιο παχύρρευστο, σαν κρέμα. Έπειτα συσκευάζουμε το προϊόν σε βαζάκια». Το προϊόν αυτό, όπως τονίζει ο Δημήτρης, αλείφεται και τρώγεται πιο εύκολα και έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τα παιδιά.
Η πάστα μελιού είναι ένα προϊόν που έχει αρχίσει ήδη να βρίσκει απήχηση στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα είναι κάτι που ακόμα πρέπει να το μάθει ο κόσμος. «Πρέπει να πιάσεις τον κόσμο να του μιλήσεις, να του εξηγήσεις τι είναι αυτό, του φαίνεται λίγο περίεργο. Ένα άσπρο μέλι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, όταν όμως το δοκιμάσουν τους κερδίζει με τη γεύση καθώς λόγω της ανάδευσης αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματα του μελιού».
Επόμενα σχέδια
Στα επόμενα σχέδια της οικογένειας είναι να φτιάξει το δικό της τυποποιητήριο, ώστε να επεκταθούν περισσότερο στη λιανική αγορά, αλλά και να δώσουν μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα τους.
ypaithros.gr (Βικτωρία Αποστολοπούλου)