Ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης διοργάνωσε σήμερα το πρωί στην Τοπική κοινότητα Ραψάνης μια σεμνή τελετή για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Όλγας Στραβάκου, της Ραψανιώτισσας που αναφέρεται στο ομώνυμο δημοτικό μοιρολόι του Βάιου Μαλλιάρα.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου,  μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Ραψάνης, όπου βρίσκεται το μέρος που σκοτώθηκε και το σπίτι της.
Η Όλγα Στραβάκου ήταν μια κοπέλα γύρω στα δεκαοχτώ, κόρη ενός πλούσιου τσέλιγκα, του Γιώργη Στραβάκου. Σκοτώθηκε κατά λάθος στη Ραψάνη, τον Σεπτέμβρη του 1949. Ένα χρόνο μετά ο πατέρας της πήγε στον Βάιο Μαλλιάρα και τον παρακάλεσε να του φτιάξει ένα τραγούδι για το κορίτσι.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ανέφερε τα εξής:
Σεβαστέ Πατέρα , συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση, κύριε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου Ραψάνης, κυρία Πρόεδρε και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης, κυρία Πρόεδρε του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, φίλοι και φίλες, αγαπητοί δημότες.
Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιούμε σήμερα, ανήμερα της γιορτής ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, εδώ στην Ραψάνη τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Όλγας Στραβάκου της νεαρής κοπέλας που σκοτώθηκε το 1948. Υπήρξε μια ακόμη παράπλευρη απώλεια, ίσως της πιο οδυνηρής περιόδου της Ελληνικής Ιστορίας κατά την διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου.
Ο άδικος χαμός της κοπέλας στάθηκε η αφορμή ώστε ο πατέρας της να ζητήσει από τον τότε μεσορανούντα λαικοδημοτικό καλλιτέχνη, τον Πυργετινό Βάιο Μαλλιάρα να γράψει ένα τραγούδι στη μνήμη της. Όπως και έγινε. Ένα πονεμένο τραγούδι, ένα δημοτικό μοιρολόι έγινε γνωστό παντού και ακούγεται μέχρι και στις μέρες μας.
Χρειάστηκαν από τότε 70 περίπου χρόνια να τιμηθεί αυτό το κορίτσι και μαζί με αυτό όλα τα αθώα θύματα των πολέμων και σήμερα χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης βρισκόμαστε εδώ να αποτίσουμε φόρο τιμής.
Ένας δραστήριος Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης με έντονα τα στοιχεία του εθελοντισμού, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της συνέργειας

Συγχαίρω τον Σύλλογο για άλλη μια φορά για την σκέψη πρωτίστως και δευτερευόντως για την τοποθέτηση του μνημείου που μπορεί ως σημείο ενδιαφέροντος να βελτιώσει την επισκεψιμότητα της Ραψάνης.
Ένα ακόμη τμήμα, ιστορικού και πολιτιστικού δικτύου έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στον πολυχώρο πολιτισμού που δημιουργείται στο Γυμνάσιο Ραψάνης.
Ένας χώρος που σε λίγες μέρες θα δοθεί προς χρήση και αποτελείται από την αίθουσα Μ. Καραγάτση, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το λαογραφικό Μουσείο, την Φωτοθήκη κα.
Καθώς και το κόσμημα του Δήμου μας την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την παρουσία σας. Την παρουσία σας την εκλαμβάνουμε ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της τοπικής Κοινότητας Ραψάνης.
Σας ευχαριστώ!!!!