Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για ακραία κακοκαιρία αλλά κανείς δεν φανταζόταν την καταστροφή που συντελέστηκε εξαιτίας του Daniel. Ούτε οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι.
Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Daniel χτυπά πρώτα τη Μαγνησία με τους κατοίκους να ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μόνο η περιοχή του Βόλου δέχθηκε μέσα σε μία ημέρα 150 εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης.
Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν ενώ καταστρέφεται ακόμη και το οδικό δίκτυο. Χωριά στο Πήλιο χάνονται κάτω από τα νερά και τις λάσπες, αυτοκίνητα βρίσκονται στη θάλασσα, γέφυρες γκρεμίζονται, ενώ άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν από την ορμή της κακοκαιρίας. Οι αρχές εκκενώνουν χωριά ακόμα και το γηροκομείο στην πόλη του Βόλου.
Ο τουριστικός παράδεισος του Πηλίου μετατρέπεται μέσα σε λίγες ώρες σε βομβαρδισμένο τοπίο, σε μία καταστροφή, που η περιοχή δεν έχει ξαναζήσει. Μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση δεν υπάρχει νερό και ρεύμα.
Ο Daniel με πρωτοφανή μανία χτυπά τις επόμενες ώρες τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα. Οι πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας δοκιμάζονται.
Στον Παλαμά Καρδίτσας το νερό πνίγει ολόκληρα χωριά. Τη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Κορφοβούνι. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν, να σώσουν τα παιδιά τους. Η περιοχή δεν υπάρχει πια και όλα έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Στα Τρίκαλα, μέσα στην πόλη υπερχειλίζει ο Ληθαίος Ποταμός, ενώ στη Λάρισα περιοχές όπως η Γιάννουλη, μόλις δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης, και ο Άγιος Θωμάς πλημμυρίζουν εξαιτίας του Πηνειού Ποταμού.
Η Θεσσαλία ζει ασύλληπτες καταστάσεις με τις διασώσεις στα χωριά να γίνονται με βάρκες ακόμα και με ελικόπτερα .Οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια καθώς κινδυνεύουν να πνιγούν. Ο Ηλίας Παπανικολάου κάτοικος στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων περιέγραφε εκείνες τις δραματικές στιγμές:
«Το νερό ξεπερνάει το ενάμιση μέτρο. Όλα είναι βουτηγμένα στο νερό και υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι κάτοικοι και το νερό συνεχίζει να ανεβαίνει. Έχουν γκρεμιστεί πλιθόκτιστα σπίτια και ακούμε διαρκώς θορύβους .Είναι πρωτοφανές αυτό που ζούμε».
Η κακοκαιρία αλλάζει και τη Λίμνη Κάρλα που πλημμυρίζει στο μεγαλύτερο μέρος της.
Ο Daniel, ουσιαστικά, αλλάζει το χάρτη της Θεσσαλίας, ενώ υπάρχουν και νεκροί.
Οι επιπτώσεις και η δημόσια υγεία
Άνθρωποι βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς σπίτι αλλά και χωρίς δουλειά καθώς οι περισσότεροι ήταν αγρότες ή κτηνοτρόφοι .Για ρεύμα και νερό ούτε λόγος ,ενώ ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά στερούνται ακόμη και των βασικών... Η κατάσταση είναι απελπιστική και όταν υποχωρούν τα νερά αποκαλύπτονται εκατοντάδες νεκρά ζώα. Στους δρόμους ,στις επιχειρήσεις. Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο και ήδη κάποιοι κάτοικοι εμφανίζουν εξανθήματα. Ξεκινούν οι εμβολιασμοί ενώ κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές .Η γαστρεντερίτιδα κάνει την εμφάνισή της σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές.
Οι επιπτώσεις όμως από την καταστροφή είναι τεράστιες και σε οικονομικό επίπεδο . Υπολογίζεται ότι μόνο από τον αγροτικό πλούτο που καταστράφηκε, η ζημιά ανέρχεται σε 1 με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με την αποτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών η ζημιά ανέρχεται στα 372 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ευθύνες και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής κάτοικοι καταγγέλλουν τη μη ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων μετά τον Ιανό ,το σπάσιμο φραγμάτων ,έργα που δεν ξεκίνησαν καν. Οι καταγγελίες προκαλούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητά από τις Εισαγγελίες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας να ξεκινήσουν έρευνα. Στην παραγγελία αναφέρεται μεταξύ άλλων να ερευνηθεί:
“Ποιά ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.”
Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή χωριά έχουν ερημώσει και οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους .Κανείς δεν μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσουν αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους. Ο Daniel σημάδεψε τη Θεσσαλία και τη χρονιά που μας αφήνει.
Πριν τον Daniel …οι φωτιές
Η Ελλάδα παραδόθηκε για άλλη μία φορά στον πύρινο εφιάλτη το καλοκαίρι του 2023 .
Ρόδος ,Εύβοια ,Αττική ,Βοιωτία και Έβρος έζησαν για μέρες παραδόθηκαν για άλλη μία φορά στις φλόγες.
Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε μάλιστα και η μεγαλύτερη εκκένωση – περίπου 20.000 ατόμων – προκειμένου να μην κινδυνεύσουν .Η πυρκαγιά μαινόταν επί 11 ημέρες καταστρέφοντας πάνω από 170.000 στρέμματα.
ΟΙ ακραίες καιρικές συνθήκες ,με ισχυρούς ανέμους ,έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο μέτωπο του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.,στον ΄Εβρο .Ο πύρινος εφιάλτης κράτησε 17 ημέρες και κατέστρεψε το 57% της συνολικής έκτασης του δάσους .
Στις 25 Ιουλίου η πτώση ενός Canadair στον Πλατανιστό Ευβοίας, τη στιγμή που επιχειρούσαν σε κατάσβεση πυρκαγιάς παγώνει τη χώρα. Οι δύο πιλότοι, ο κυβερνήτης, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών χάνουν τη ζωή τους.
Τασούλα Παπανικολάου (newpost.gr)