Το θέμα της πρόσληψης 39 καθαριστριών στο Νοσοκομείο Τρικάλων προκάλεσε τις συλλήψεις δύο διευθυντικών στελεχών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Το συμβάν σημειώθηκε, χθες βράδυ, την ώρα που κλήθηκαν οι νέες καθαρίστριες να αναλάβουν δουλειά, από την 1η Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού του χώρου που θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα, βάσει της σχετικής σύμβασης, υποστήριξαν ότι σύμβαση δεν έχει λήξει και για το λόγο αυτό οι προσλήψεις είναι παράνομες, επικαλούμενοι μάλιστα και σχετική προσωρινή διαταγή του Εφετείου Λάρισας που δίνει παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα αυτής της έντασης ήταν η εταιρεία να καταθέσει μηνύσεις και να υπάρξουν συλλήψεις διευθυντικών στελεχών του νοσοκομείου.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Παρθένη ο οποίος μιλώντας στο ράδιο Ζυγός ανέφερε ότι «το όφελος που θα έχει το Νοσοκομείο από την αλλαγή στο καθεστώς στην καθαριότητα θα ανέλθει περίπου στις 200.000 ευρώ, ποσό που θα αξιοποιηθεί για να αγοραστούν φάρμακα κι αναλώσιμα». Σημείωσε μάλιστα ότι «χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας που έγινε χθες το βράδυ με τη σύλληψη των διευθυντών του νοσοκομείου Τρικαλων είναι ότι σήμερα το πρωί, στις 8.30 πρωτοκολληθηκε στο νοσοκομείο η προσωρινή διαταγή την οποία υποτίθεται ότι αγνόησαν οι Διευθυντές και γι αυτό συνελήφθηκαν και φυλακίστηκαν».
Τα δύο στελέχη του νοσοκομείου κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, ενώ θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου στα Δικαστήρια. Επίσης όπως έγινε γνωστό στα δικαστήρια, στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κάνουν παρέμβαση για την κράτηση των στελεχών της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, η οποία εκδικάζεται στο αυτόφωρο για το θέμα των ατομικών συμβάσεων των καθαριστριών του Νοσοκομείου.
Ο υφυπουργός Παύλος Πολάκης
Με πυρά κατά της Δικαιοσύνης (!) και της αστυνομίας αντέδρασε το υπουργείο Υγείας για το θέμα που ενέσκηψε στα Τρίκαλα με τις συλλήψεις για το θέμα της καθαριότητας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Παύλος Πολάκης έγραψε σχετικά στο facebook:
«Η χθεσινοβραδινή σύλληψη του διευθυντή και υποδιευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων από την αστυνομία που σε επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας του τοπικού νοσοκομείου αναδεικνύει το βαθύ πρόβλημα που υπάρχει σε τμήμα της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας και το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.
Δεν είναι δυνατόν ,κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που εξυγιαίνουν το χώρο της υγείας, να βρίσκονται υπό την αίρεση η την ακύρωση από κάποιον δικαστή που μπορεί να εκδίδει προσωρινές διαταγές μη εφαρμογής των αποφάσεων της κυβέρνησης έως τη συζήτηση των κυρίων προσφυγών στο συμβούλιο της επικράτειας που πρακτικά σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση (λόγω της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης για κάποιους μήνες η και χρόνο) ότι το υπουργείο Υγείας και οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με εργαζομένους στην καθαριότητα , φύλαξη , σίτιση κλπ αλλά πρέπει να παραμείνουν οι εργολάβοι που υπήρχαν πριν ,οι οποίοι αμείβονταν με εξωφρενικά ποσά από τα νοσοκομεία έχοντας τους εργαζομένους απλήρωτους με πολύ χαμηλούς μισθούς και με εργασιακές συνθήκες γαλέρας .
Ξέρουμε ότι, αυτή η απόφαση της κυβέρνησης η οποία ενώ αυξάνει έως διπλασιασμού τους μισθούς των εργαζομένων σε σχέση με αυτά που τους έδιναν οι εργολάβοι από τη μια ,κάνει μια συνολική οικονομία πάνω από 80.000.000 ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από την άλλη, έχει χαλάσει και θα χαλάσει πολλά μαγαζάκια και τοπικά συστήματα διαπλοκής τα οποία θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να την υπονομεύσουν .
-Θα περίμενε λοιπόν κανείς από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ,κατανοώντας την ουσία και το δίκαιο του ζητήματος από τη σκοπιά του εργασιακού και του δημοσίου δικαίου να σταθεί συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια και όχι υπονομευτής.
-Θα περίμενε κανείς από την αστυνομία να είχε κινηθεί στο παρελθόν με ταχύτητα έναντι των μηνύσεων που κατέθεταν εργαζόμενοι εναντίον των εργολάβων για απλήρωτους μισθούς και όχι να συλλάβει χθες τα μεσάνυχτα μετά από μήνυση του εργολάβου (μήνυση που δεν είχε κοινοποιηθεί καν στο νοσοκομείο χθες) το διευθυντή και υποδιευθυντή διοικητικού του νοσοκομείου Τρικάλων επειδή εφάρμοσαν ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ κυβερνητική πολιτική. Η αστυνομία είναι προστάτης του δημοσίου συμφέροντος και ΟΧΙ τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρος της υγείας θα εφαρμοστεί και θα γίνει ότι χρειαστεί νομοθετικά για αυτό. Καλούμε τη δικαιοσύνη να αποκαταστήσει το κύρος της και την αστυνομία να λειτουργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον»
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ αναπληρωτής Υπουργός Υγειας"
Να σημειωθεί ότι συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυρία προσφυγή που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας από τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Τρικάλων.