Σε ένα σημαντικό οδικό έργο που αλλάζει την εικόνα της βορειοανατολικής εισόδου της πόλης του Τυρνάβου επί της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνη προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε με τον ανάδοχο τη σύμβαση του έργου που αφορά την κατασκευή ενός νέου κυκλικού κόμβου και παράπλευρου δικτύου επί της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.) Λάρισας - Κοζάνης, που αποτελεί τμήμα του δευτερεύοντος Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της χώρας, και συγκεκριμένα στη συμβολή της Ε.Ο. με την προβλεπόμενη περιφερειακή οδό του Τυρνάβου, στη βορειοανατολική είσοδο του οικισμού.
Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 650m και περιλαμβάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές στις υφιστάμενες οδούς.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
«Ένα έργο ουσίας στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων του Τυρνάβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης στην βορειοανατολική είσοδο του Τυρνάβου.
Ένα έργο που πρόκειται να σώσει ζωές και να διευθετήσει την κυκλοφορία στην περιοχή που είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και επικίνδυνη. Εκτός του κυκλικού κόμβου με το συγκεκριμένο έργο προχωράμε και στην κατασκευή των παρόδιων οδών κυκλοφορίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Τυρνάβου καθώς και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη συνεργασία καθώς η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από το Δήμο Τυρνάβου.
Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα για να φτάσουμε στην υπογραφή σύμβασης του έργου, καθώς το υπουργείο εδώ και δυο χρόνια δεν έδινε την έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
Τελικά την ευθύνη της έγκρισης της μελέτης ανέλαβαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι οποίες σε χρόνο ρεκόρ προχώρησαν τις διαδικασίες του έργου.
Κάθε μέρα καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα για τα οποία δεν έχουμε την αρμοδιότητα καθώς δεν γίνεται το αυτονόητο που είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Στοιχεία έργου
Αναλυτικά στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνονται :
(α) Κατασκευή κυκλικού κόμβου διαμέτρου εγγεγραμμένου κύκλου (ICD) 47m, κεντρικής νησίδας 35m (με υπερβατή ζώνη πλάτους 2,50m) και δακτυλίου κυκλοφορίας με πλάτος οδοστρώματος 6m.
(β) Προσαρμογή – διαμόρφωση – ανακατασκευή υφιστάμενης κύριας αρτηρίας Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης στα τμήματα προσέγγισης και εξόδου από τον κυκλικό κόμβο συνολικού μήκους 650m με κατασκευή δύο διαχωριστικών νησίδων μήκους 100m έκαστη.
(γ) Μετατόπιση, εν μέρει, των υφιστάμενων τεχνητών αντιθορυβικών ηχοπετασμάτων στο τμήμα της Ε.Ο. από Χιλιομετρική Θέση (Χ.Θ.) 0+000 έως Χ.Θ. 0 + 200, στο μήκος που επηρεάζεται από τον καινούργιο σχεδιασμό του κόμβου.
(δ) Διαμόρφωση πλευρικής διαχωριστικής νησίδας μήκους 40m στο χώρο στάθμευσης που εντοπίζεται στον κόμβο στη δεξιά πλευρά της Ε.Ο. για τους ερχόμενους από Λάρισα.
(ε) Κατασκευή τμήματος μήκους 280,00m του κλάδου PR1 της νέας περιμετρικής οδού του οικισμού από το σημείο συμβολής με τον κυκλικό κόμβο.
(στ) Κατασκευή παράπλευρης οδού SR1 (συνέχεια οδού Δασκαλοπούλου στο δυτικό παρόδιο χώρο), μήκους 450m.
(ζ) Κατασκευή παράπλευρης οδού SR2, μήκους 385m.
(η) Διαμόρφωση δύο δευτερευόντων ισόπεδων κόμβων: (1) Στη συμβολή του κλάδου του κόμβου με την διασταύρωση της περιμετρικής οδού PR1 με την παράπλευρη SR1 και (2) στη συμβολή του κλάδου του κόμβου με την παράπλευρη οδό SR2.
Σήμερα στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της χώρας, περί την Χιλιομετρική Θέση 17+800, υπάρχει ισόπεδη συμβολή με ελλιπή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, η οποία δεν παρέχει επαρκή διευθέτηση της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα μειωμένη οδική ασφάλεια και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.
Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη διαμόρφωση συνίσταται σε έντονα κλειστή γωνία συμβολής οδικών αξόνων, με μειωμένη ορατότητα, απουσία διακριτής οριοθέτησης του χώρου κυκλοφορίας και κίνδυνο σύγκρουσης οχημάτων λόγω εμπλοκής των κινήσεων ως αποτέλεσμα ελλιπούς διευθέτησης της κυκλοφορίας.
Επιπρόσθετα, στην παρούσα κατάσταση δεν παρέχεται η δυνατότητα αριστερής στροφής για την έξοδο από την Εθνική Οδό (από ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελασσόνα), κάτι που θα απαιτηθεί και λόγω της συμβολής του κόμβου με τη νέα σχεδιαζόμενη περιμετρική οδό.
Επίσης, στην περιοχή ασκούνται έντονες γεωργικές και καλλιεργητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα πολλά γεωργικά μηχανήματα να κάνουν χρήση της Ε.Ο. λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου.
Επιπλέον τα προαναφερόμενα προβλήματα θα οξυνθούν με την κατασκευή της προβλεπόμενης περιφερειακής (περιμετρικής) οδού Τυρνάβου, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής, λόγω του ότι θα συνδεθεί και με την Παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Κοζάνης, που αποτελεί κύρια αρτηρία.
Με την κατασκευή του εν λόγω έργου επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και επιτυγχάνονται:
1. Λειτουργική αναβάθμιση και βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισας Κοζάνης, που αποτελεί τμήμα του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της χώρας
2. Βελτίωση της λειτουργικότητας της ΒΑ κυκλοφοριακής σύνδεσης του Τυρνάβου μέσω του νέου κόμβου επί της Ε.Ο., καθώς μέχρι σήμερα η σύνδεση του οικισμού μέσω υφιστάμενων κόμβων γίνεται κυρίως από νότια, ήτοι μέσω του Ι/Κ Γυρτώνης – Αμπελώνα και του Α/Κ Λάρισας.
3. Οι χωρίς καθυστερήσεις, διαμπερείς και ασφαλείς κινήσεις επί της Εθνικής Οδού καθώς και η δυνατότητα αναστροφής, λόγω της μορφής του κόμβου (κυκλικός).
4. Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού, λόγω της τήρησης των προδιαγραφών των ισχυουσών ΟΜΟΕ, των επιλεγμένων διατομών του έργου και των Σ.Α.Ο.
5. Ασφαλέστερη σύνδεση της περιφερειακής οδού Τυρνάβου με την Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, την παλαιά Ε.Ο. Λάρισα – Τύρναβος – Ελασσόνα, δυτικά του Τυρνάβου, και την Ε.Ο. Τρικάλων.
6. Άνετη, ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών με την κατασκευή παράπλευρων οδών.
7. Ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ).