Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο όμορφο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του μαγικού Ολύμπου, διοργανώνεται ημερήσια ανημέρωτη εκδρομή για τις τρούφες, που περιλαμβάνει τρίωρο κυνήγι στα δάση με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για αναζήτηση των πολύτιμων μανιταριών, αλλά και παρουσίαση της καλλιέργειας της τρούφας.

Τη δράση υλοποιεί η ειδική καλλιεργητής τρουφών Ελευθερία Τζιάτζιου, η οποία μαζί με την οικογένειά της 15 χρόνια ασχολούνται με το «κυνήγι» της του σπάνιου καρπού στα δάση του Ολύμπου, αλλά και την καλλιέργειά της, παρέα πάντα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Η Ελευθερία Τζιάτζιου είναι η πρώτη Ελληνίδα που αποφάσισε να ασχοληθεί με την έρευνα της τρούφας στα ελληνικά δάση ξεκινώντας από τον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη. Σύντομα ανακάλυψε ότι ο Όλυμπος αλλά και τα Πιέρια είναι πλούσια σε μαύρες τρούφες αλλά και κάποια ακόμη πιο σπάνια είδη όπως η Tuber melanosporum (μαύρη πολύτιμη τρούφα), η Tuber macrosporum (σπάνιο φθινοπωρινό είδος) αλλά και η περιζήτητη και πολύτιμη λευκή τρούφα (tuber megnatum).

Ταυτόχρονα ξεκίνησε να καλλιεργεί διάφορα είδη τρουφών στα κτήματά της σε μια συνολική έκταση 20 στρεμμάτων, στους πρόποδες του Ολύμπου. Ένα μέρος των κτημάτων είναι πλέον στο παραγωγικό στάδιο, κάνοντας έτσι γνωστές τις τρούφες Ολύμπου σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Αρωγοί σε αυτή της τη προσπάθεια στάθηκαν το Ινστιτούτο εφαρμοσμένων βιοεπιστημών του Εθνικού κέντρου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ΕΚΕΤΑ με τις μοριακές αναλύσεις σε είδη τρούφας σπάνια και πολύτιμα, αλλά και το Ινστιτούτο δασικών ερευνών με τις μικροσκοπικές αναλύσεις.

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται και σήμερα. O γιος της Γιώργος Κυριτσιόπουλος, δασολόγος, στηρίζει και καθοδηγεί κάθε υποψήφιο καλλιεργητή στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες Βαλκανικές χώρες, καθώς και ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την αναζήτηση τρουφών στα δάση.

Εκπαιδεύουν σκυλιά γι’ αυτούς και διοργανώνουν ημερίδες, όπως αυτή που διοργανώνεται την Κυριακή στις 4 Οκτωβρίου, που αφορούν τα μαύρα διαμάντια της κουζίνας, τις τρούφες. Κυρίως όμως μέσα από το εμπόριο έκαναν γνωστές τις ελληνικές τρούφες παγκόσμια, ως τρούφες Ολύμπου. Τρούφες ποιοτικά ισάξιες κι ίσως και καλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων χωρών.

Μελέτησαν σε σχέση με τις καρποφορίες το μικροκλίμα του Ολύμπου το οποίο είναι σπάνιο, με ιδιαιτερότητες: Στον Όλυμπο παρατηρείται αναρχία στη διαδοχή των ζωνών βλάστησης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων που δημιουργεί το ανάγλυφο της περιοχής. Ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών και η θέση τους σε σχέση με την θάλασσα επηρεάζουν κατά τόπους το κλίμα του Ολύμπου με αποτέλεσμα να επικρατούν τοπικές συνθήκες μικροκλίματος που σε συνδυασμό με το γεωλογικό υπόβαθρο και το έδαφος, ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαιτέρων τύπων βλάστησης. Οι πολύτιμες τρούφες του Ολύμπου είναι μια τέτοια πολύτιμη ιδιαιτερότητα!

Στους μετέχοντες της δράσης θα δοθούν στοιχεία που αφορούν τα πολύτιμα είδη στην Ελλάδα και η ημέρα θα κλείσει με διάφορα πιάτα που θα περιέχουν τρούφες. Η συμμετοχή κοστίζει 80 ευρώ. 

in.gr