«Είναι και δικό μας χρέος να διατηρήσουμε τη Μνήμη για το τι σήμανε ο φασισμός και ο Ναζισμός για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που ναζιστικά κόμματα μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, γιατί μόνο έτσι δε θα επαναληφθεί η απόλυτη τραγωδία που έζησαν οι δικοί μας άνθρωποι στη διάρκεια της κατοχής». Με αυτά τα λόγια και με την επισήμανση ότι «ως κυβέρνηση, στηρίζουμε πραγματικά, ουσιαστικά και με όλες μας τις δυνάμεις την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα» τοποθετήθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Τσαριτσάνη ο οικείος Εξωραϊστικός Σύλλογος με θέμα «Μνήμη και Δικαιοσύνη – Πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο».
Η βουλευτίνα τόνισε ότι «την ιστορία είναι γνωστό ότι τη γράφουν οι νικητές και τελικά νικητές δεν ήταν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που αντιστάθηκαν στο Γ’ Ράιχ, αλλά κατά κάποιο τρόπο και λόγω της εξέλιξης του εμφυλίου, νικητές και διοικητές στην μετεμφυλιακή Ελλάδα ήταν αυτοί που κυνήγησαν τους αγωνιστές και αγωνίστριες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι δοσίλογοι ποτέ δε δικάστηκαν, παρά ελάχιστοι από αυτούς σε δίκες παρωδίες, και πάρα πολλοί συνέχισαν να βρίσκονται σε κομβικές κρατικές θέσεις. Είμαι βέβαιη πως αυτός είναι ένας λόγος που δε διεκδίκησε ποτέ το ελληνικό κράτος σοβαρά τις αποζημιώσεις που όφειλε το κράτος της Γερμανίας στα αθώα θύματά του και στα χωριά που ισοπέδωσε».
Αναφερόμενη στον τίτλο της εκδήλωσης, σημείωσε ότι «Μνήμη και Δικαιοσύνη: είναι από τα πλέον σημαντικά ζητήματα για την ανθρωπότητα να θυμάται …ακριβώς για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να εμπεδωθεί και να αποδοθεί και να μην επαναληφθούν οι θηριωδίες που έζησε ο τόπος μας στην κατοχή από τα γερμανικά στρατεύματα».
Κλείνοντας την παρέμβασή της, κατέληξε: «Εδώ, στην Τσαριτσάνη που επίσης υπέφερε στην κατοχή, να πούμε ότι, ναι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, όχι για να μισούμε αλλά για να διδασκόμαστε και είναι επίσης σημαντικό να κερδίσουμε την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, γιατί αυτό λέγεται Δικαιοσύνη. Σε μια στιγμή που βρισκόμαστε σε μεγάλη δυσκολία και οικονομικό στραγγαλισμό να υπενθυμίζουμε πως όταν χώρες σαν την Γερμανία βρέθηκαν στην αντίστοιχη κατάσταση, ορθοπόδησαν από την αλληλεγγύη και όχι από την επιβολή και την εκδικητικότητα».