Το «Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 19ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Λαρισαίων» εντάχθηκε την 28η Μαΐου 2012 με κωδικό MIS 352519 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» μετά από την πρόσκληση 1.12 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.

Οι κύριοι στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την περίοδο 2007 – 2013 ήταν :

Η Αειφορική Διαχείρηση των περιβαλλοντικών μέσων, του φυσικού αποθέματος και των Αστικών Κέντρων (Έδαφος, Υδατικό Περιβάλλον, Ατμόσφαιρα, Φύση),

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής και

Η βελτίωση της απόκρισης της Κοινωνίας και των Πολιτών σε θέματα Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Η χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 225.817,25 € έγινε από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. με πόρους του Ταμείου Συνοχής και Εθνικούς πόρους και η επίβλεψη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων. Η αρχική ενεργειακή μελέτη έγινε από την ΔΙΟΨΙΣ Ε.Π.Ε., η τεχνική μελέτη από την ΦΟΡΕΑΣ Ε.Ε. και το έργο εκτελέστηκε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό από την κ/ξία Γκουγκουλής Κων/νος & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε. – Γκόλαντας Πάτροκλος.

Τα υποέργα που υλοποιήθηκαν από την πράξη ήταν :

Ενεργειακή Επιθεώρηση Ex Ante

Υπηρεσίες Ενεργειακού – Τεχνικού Συμβούλου προμελέτης

Τεχνική μελέτη

Υπηρεσίες Ενεργειακού – Τεχνικού Συμβούλου κατασκευής

Έργο ενεργειακής αναβάθμισης

Ενεργειακή Επιθεώρηση Ex Post

Έργο Δημοσιότητας / Ευαισθητοποίησης

Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα διώροφο  κτίριο με στέγη (ισόγειο και όροφο) σε κάτοψη σχήματος ‘Γ’, και βρίσκεται επί της οδού Ακαρνανίας 32, στη συνοικία Χαραυγή Λάρισας σε υψόμετρο περίπου 80m. Το κτιριακό συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1990 και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1992 – 93.

Οι εξωτερικοί του τοίχοι δεν είχαν θερμομόνωση και τα παράθυρα ήταν παλαιού τύπου αλουμινίου συρόμενα και πολλά από αυτά παρουσίαζαν ενεργειακές απώλειες. 

Στη θέρμανση μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν λέβητας παλιός φυσικού αερίου (εγκαταστάθηκε το έτος 1991) που λόγω της παλαιότητάς του λειτουργούσε με μειωμένη απόδοση και συνεπώς έχρηζε αντικατάστασης.

Η διαθεσιμότητα ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Καμία μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (Α.Π.Ε.) δεν αξιοποιούνταν μέχρι σήμερα στο κτίριο.

Οι παρακάτω παρεμβάσεις που έγιναν στο σχολείο, είχαν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, όπως τον περιορισμό των ενεργειακών απαιτήσεων για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης και ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εργασίες – παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 19ο Δημοτικό Σχολείο :

1. Εγκατάσταση νέου λέβητα προς βελτίωση του συνολικού βαθμού απόδοσης του συστήματος θέρμανσης 

2. Αντικατάσταση της υπάρχουσας καμινάδας με νέα καπνοδόχο ανοξείδωτη με διπλή μόνωση

3. Εγκατάσταση ενός θερμοδοχείου διαστρωματικής αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ως δεξαμενή θερμικής αδράνειας του συστήματος

4. Εγκατάσταση  Φ/Β συστήματος ισχύος 2,6 kWp για την αυτονομία του φωτισμού της αίθουσας Η/Υ

5. Εγκατάσταση συστήματος εποπτείας διασυνδεδεμένου με το Φ/Β, τον ηλιακό συλλέκτη και τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου (BEMS)

6. Εφοδιασμός του συστήματος με θερμομετρητή για την καταμέτρηση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας 

7. Εγκατάσταση ενός ηλιακού συλλέκτη για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

8. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης και πίνακα αυτονομίας

9. Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής

10. Εγκατάσταση ενεργειακών φωτιστικών σωμάτων– προβολέων τεχνολογίας LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης για το φωτισμό του αύλειου χώρου

11. Εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας 

12. Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων με κάσα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλό υαλοπίνακα

Μετά την εφαρμογή των συγκεκριμένων δράσεων στο σχολείο τα αποτελέσματα είναι απτά. Το κτίριο από την Ζ’ ενεργειακή κατηγορία στην οποία είχε αρχικά καταταχθεί βρίσκεται τώρα στην Γ’ ενεργειακή κατηγορία. Αυτό σημαίνει μείωση των ετήσιων καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων και παράλληλα βελτίωση  των συνθηκών διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους.                  

  Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων ήταν καθοριστικές και καινοτόμες, είναι παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην προώθηση και υλοποίηση του κοινού σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους για Αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.