Όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με κινητική αναπηρία και ειδικά όσους κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια τέθηκαν επί τάπητος χθες το μεσημέρι στην πρώτη συνάντηση του προεδρείου του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα « Πρόσβαση» του Δήμου Αγιάς με τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), κ. Χαράλαμπο Γερώνυμο και τη γενική γραμματέα, κ. ΚορίναΘεοδωρακάκη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο δημαρχείο Αγιάς όπου τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας υποδέχθηκε ο εξαιρετικά δραστήριος πρόεδρος της «Πρόσβασης», κ. Στέφανος Βούρτουρας συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας και Εθελοντισμού, κ. Ανδριάνα Κομήτσα, την αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Αγιάς, κ. Γεωργία Ποτούλα ενώ συμμετείχαν και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι των ατόμων με κινητική αναπηρία μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον προκειμένου οι χρήστες των αναπηρικών αμαξιδίων να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα και να μη χρειάζεται να έχουν στο πλευρό τους κάποιον μόνιμο συνοδό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Βούρτουρα και τα στελέχη της ΕΟΚΑ στο κορυφαίας σημασίας θέμα της προώθησης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στην αγορά εργασίας και το αίτημά τους για επιπλέον μοριοδότηση στους διαγωνισμούς για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Συνομολογήθηκε, δε, ότι η πρόσβαση αυτών των ατόμων σε θέσεις απασχόλησης τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι κομβικής σημασίας συνθήκη για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού τους και για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Όσον αφορά τον Δήμο Αγιάς, η κ. Ποτούλα και στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας ενημέρωσαν τους παρισταμένους ότι η μελέτη Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου είναι έτοιμη και αναμένεται η έγκρισή της προκειμένου να προχωρήσει η οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης αναπήρων στον Δήμο. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης, κ. Κομήτσα, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βούρτουρα για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει, συστηματικά, πόρους για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των αναπήρων σε διάφορα κτίρια και δημόσιους χώρους. Εξήγησε ότι ειδικά για τα παιδιά με αναπηρία από την Περιφέρεια υποστηρίζονται παρεμβάσεις μέσω της λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας, ΚΔΑΠ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ και εξειδικευμένης εκπαίδευσης - υποστήριξης ΑμεΑ αλλά εκπαίδευσης ατόμων που φροντίζουν ανάπηρους συμπολίτες.  Η ίδια θύμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμβάλλει στην αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία τόσο με την ενίσχυση μικρών αποκεντρωμένων δομών όσο και με την τοποθέτηση παιδιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον σε οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων Γονέων. Τέλος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των ατόμων με κινητικά προβλήματα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλία θα είναι σταθερά αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε τους δράση που προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία.