Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία στον αθλητισμό έχει αποκτήσει μεγάλη προβολή. Γνωστοί αθλητές, όπως η Simone Biles και η Naomi Osaka, έχουν κάνει έκκληση για βοήθεια, αφού οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές σε υψηλό επίπεδο είναι έντονες και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας. To θέμα της ψυχικής υγείας δεν αποτελεί πλέον θέμα ταμπού και πρέπει να γίνονται συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την επιτυχία, τη δύναμη και την αντοχή στον αθλητισμό.
Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό
Εδώ και πολλά χρόνια οι αθλητές πρέπει να είναι σκληροί και να δείχνουν μεγάλο ψυχικό σθένος, οδηγώντας συχνά σε συμπεριφορές όπου η πάλη με την ψυχική υγεία τους ήταν κρυμμένη. Αυτή η νοοτροπία έκανε πολλούς αθλητές να νιώθουν απομονωμένοι, μην μπορώντας να εκφράσουν τις ευαισθησίες τους. Ωστόσο, η πρόσφατη προθυμία κορυφαίων αθλητών να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους έχει αλλάξει τα πράγματα.
Η Simone Biles, που θεωρείται η μεγαλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών, αποσύρθηκε από αρκετά αγωνίσματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 για να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία. Η απόφασή της έγινε αρχικά δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις, αλλά πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τη σημασία του να δίνεται προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία, ακόμη και μπροστά στην τεράστια πίεση. Παρομοίως, η σταρ του τένις Ναόμι Οσάκα αποσύρθηκε από το Γαλλικό Όπεν αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τον αγώνα, επικαλούμενη το τίμημα που αυτές είχαν για την ψυχική της υγεία. Και οι δύο αθλήτριες κατέστησαν σαφές ότι η ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια προσοχή όπως οι σωματικές κακώσεις, ανοίγοντας την πόρτα και σε άλλους αθλητές να αναζητήσουν βοήθεια.
Η μεγάλη πίεση
Οι αθλητές σε υψηλό επίπεδο αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλη πίεση για να αποδώσουν και συχνά αντιμετωπίζουν έντονη κριτική αν δεν έχουν καλή απόδοση. Έχουμε τους οπαδούς, δημοσιογράφους, χορηγούς, στοιχηματικές όπως η NetBet όλα τα φώτα της επικαιρότητας είναι πάνω τους. Αυτή η πίεση διογκώνεται και από τη συνεχή προβολή των μέσων ενημέρωσης, τις προσδοκίες των οπαδών και των χορηγών, όπως είπαμε. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, επαγγελματική εξουθένωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ενώ οι σωματικοί τραυματισμοί είναι ορατοί με γυμνό μάτι και αντιμετωπίζονται άμεσα, οι ασθένειες σχετικά με την ψυχική υγεία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και, ως εκ τούτου, συχνά μένουν χωρίς αντιμετώπιση. Οι αθλητές αντιμετωπίζουν τρομερές αντιξοότητες, γεγονός που μπορεί μερικές φορές να συμβάλλει στην επιδείνωση της ψυχικής τους κατάστασης. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τα προβλήματα σχετικά με την ψυχική υγεία από διάσημους αθλητές έχει δώσει ένα βήμα, για να κατανοήσουμε ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη φυσική κατάσταση για τη διατήρηση ενός ολοκληρωμένου, επιτυχημένου αθλητή.
Ο ρόλος των συστημάτων υποστήριξης
Τα συστήματα υποστήριξης διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ευαισθητοποίησης των αθλητών σε θέματα ψυχικής υγείας. Οι προπονητές, οι αθλητικοί ψυχολόγοι, οι επαγγελματίες υγείας και τα μέλη της οικογένειας συμβάλλουν όλοι στην ψυχική ευεξία ενός αθλητή. Οργανισμοί όπως η Εθνική Ένωση Παικτών Μπάσκετ (NBPA) και η Ένωση Παικτών NFL (NFLPA) έχουν ξεκινήσει προγράμματα για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής και πόρων στους αθλητές που τις χρειάζονται.
Η αυξημένη προσοχή στην ψυχική υγεία έχει επίσης οδηγήσει στην αύξηση των προπονητών σχετικά με ψυχικές δεξιότητες και των αθλητικών ψυχολόγων που βοηθούν τους αθλητές να αντιμετωπίσουν το στρες, να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης και να διατηρήσουν την αυτοσυγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Αυτοί οι πόροι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι στον επαγγελματικό αθλητισμό και ενσωματώνονται σιγά σιγά στον και στις πιο μικρές ηλικίες, εξασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη των αθλητών από νεαρή ηλικία.
Επαναπροσδιορίζοντας τη δύναμη στον αθλητισμό
Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν από την Biles, την Osaka και άλλους οδήγησαν σε έναν ευρύτερο επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει να είσαι δυνατός στον αθλητισμό. Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν θεωρείται πλέον ως η ικανότητα να ξεπερνάς όλες τις δυσκολίες χωρίς κόπο. Αντίθετα, οι αθλητές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν τα όριά τους και να ζητούν βοήθεια όταν χρειάζεται, με την ψυχική ευεξία να θεωρείται μέρος της συνολικής αθλητικής απόδοσης.
Με τις συζητήσεις γύρω από την ψυχική υγεία, οι αθλητές δείχνουν στον κόσμο ότι η αναζήτηση υποστήριξης δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένα απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας και προσωπικής ισορροπίας. Καθώς ο διάλογος συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό ότι όλο και περισσότεροι αθλητές θα νιώθουν την ανάγκη να δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία.
Συμπέρασμα
Η αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από τους αθλητές και την ψυχική υγεία είναι μια ζωτικής σημασίας αλλαγή στον κόσμο του αθλητισμού. Όλο και περισσότεροι αθλητές βγαίνουν μπροστά για να ζητήσουν βοήθεια και να συζητήσουν για τις προκλήσεις της ψυχικής τους υγείας. Αναγνωρίζεται πλέον η σημασία της ψυχικής ευεξίας και η αθλητική κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο και υποστηρικτικό περιβάλλον για τους αθλητές σε όλα τα επίπεδα, διασφαλίζοντας ότι τόσο η ψυχική όσο και η σωματική υγεία έχουν προτεραιότητα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.