Το 1963 ο τότε δήμαρχος Λάρισας Δημήτριος Χατζηγιάννης (1888- 1973) αγόρασε στην Αθήνα από τον καθηγητή Νικόλαο Γ. Μάνθο, για λογαριασμό του Δήμου, μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή από 1.557 νομίσματα, την οποία ο τελευταίος είχε στην κατοχή του και εκποιούσε λόγω έκτακτου οικογενειακού προβλήματος. Η απόφαση για την αγορά λήφθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο καθώς υπήρξαν αντιρρήσεις για το αντίτιμο των 200.000 δραχμών (ποσό υψηλό για την εποχή) αλλά και για την αυθεντικότητά της.
Η συλλογή «είναι μια επένδυσις του Δήμου μας που θα κοσμίσει την Δημοτικήν Πινακοθήκην και την πόλιν μας» είπε ο Χατζηγιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν πέσουν οι υπογραφές για την αγορά, ειδική αρχαιολόγος βεβαίωσε για την γνησιότητα και την αξία των νομισμάτων τα οποία είναι αρχαία Ελληνικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Φραγκικά Ενετικά, και κάποιες χρυσές λίρες.
Η συλλογή δεν εκτέθηκε ποτέ στο κοινό της Λάρισας. Κατέληξε σε θυρίδα της Αγροτικής Τράπεζας, στο κατάστημα της Ίωνος Δραγούμη (δίπλα από το δημαρχείο) το οποίο σήμερα είναι τράπεζα Πειραιώς ενώ η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει το κλειδί. Ελάχιστοι την έχουν δει. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Τζανακούλης και ο Κώστας Αγοραστός οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (ο πρώτος ως δήμαρχος και ο δεύτερος ως πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου) την επέδειξαν από κοινού , σε χώρο του δημαρχείου, σε αρχαιολόγο από την Αθήνα που πραγματοποιούσε μια μελέτη. Ακολούθως την επέστρεψαν στη θυρίδα.
Ο Καλογιάννης, ως δήμαρχος μετά το 2014, είχε υποσχεθεί ότι η συλλογή θα εκτεθεί στο κοινό αλλά δεν το έκανε. Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα: Γιατί η συλλογή επί 61 συναπτά έτη δεν εκτίθεται σε κάποιο από τα μουσεία της πόλης; Όταν η Αγροτική τράπεζα πέρασε στην Πειραιώς τα νομίσματά της καταμετρήθηκαν; Η νυν δημοτική αρχή έχει κάνει καταμέτρηση; Και το κυριότερο, σκοπεύει να την αξιοποιήσει;

Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (από τη στήλη Kampos Land, του Κώστα Τόλη)

*Η φωτογραφεία είναι τυχαία