Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί εντός της ημέρας η πλατφόρμα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2023 από την ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα myAADE αναμένεται να ενεργοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, ενώ υπογράφηκε και απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο των νέων των νέων εντύπων.

Ειδικότερα, φέτος θα υπάρχουν έξτρα φορο-εκπτώσεις για όσους το 2022 πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών καθώς και για τις επιχειρήσεις που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, καθίσταται ευκολότερη η κάλυψη του ορίου για τις αποδείξεις για τους φορολογούμενους που εξόφλησαν με ηλεκτρονικό χρήμα τις αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Για τις συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις θα υπάρχουν νέοι κωδικοί στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, είναι η 30η Ιουνίου 2023. Η πρώτη δόση του επιπλέον φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο, τότε θα λάβει έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 3%.

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8.500.000 φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν φέτος.

workenter.gr