Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα διοργανώνει στις 11 Φεβρουαρίου και 18:30 ανοικτή ξενάγηση για το κοινό στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον συλλέκτη, κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου και την ιστορικό της τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης κ. Λουΐζα Καραπιδάκη.
Μετά το τέλος της ξενάγησης η χορωδία του Δήμου Λαρισαίων «Ευεστώ» με μαέστρο τον κ. Κωνσταντίνο Μάτη και την μουσικολόγο – πιανίστρια κ. Έφη Φαρμάκη θα ερμηνεύσουν τραγούδια από το ρεπερτόριό τους, δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ιστορική έκθεση στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα», η οποία εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα». Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).
Η έκθεση, υπό τον νοηματικό σχεδιασμό της επιμελήτριας, ιστορικού της τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη αναπτύσσεται σε ενότητες που ακολουθούν ένα αφηγηματικό σύνολο με σκοπό να προκαλέσει στον επισκέπτη συναισθήματα, να του ανασύρει μνήμες, βιώματα, εμπειρίες και παράλληλα να του δώσει τη γνώση για να κατανοήσει καλύτερα τον τόπο και την ιστορία του.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, στην οποία ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Η δεύτερη μεγάλη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, τα τεκμήρια, της οποίας, φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις σαγηνευτικές τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής Ν. Παπαθεοδώρου.
Οι δύο τελευταίες ενότητες παρουσιάζουν την πορεία της συγκρότησης της συλλογής από την αρχική έμπνευση, τις πρώτες επιλογές με τα «ανεκτίμητα αντικείμενα», το ενδιαφέρον πάνω σε θέματα γενικά για τη Θεσσαλία και την τελική επικέντρωση στην πόλη της Λάρισας.
Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Tηλ.2410623615