Μία μουσικολογοτεχνική εκδήλωση- αφιέρωμα στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Δέλλα διοργανώνεται την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Σύλλογο Βλατσιωτών Ν. Λάρισας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης  και η Πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Κατερίνα Παλαιού.

Στη ζωή και στο έργο του Χρήστου Δέλλα θα αναφερθεί,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας και μέλος του Συλλόγου Βλατσιωτών κ. Νέλλη Βασβατέκη.

Σε απόψεις  προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής του Χρήστου Δέλλα, θα αναφερθεί η εκπαιδευτικός,  μέλος της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου Ανδρομάχη Παραφέστα .

Αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του Χρήστου Δέλλα θα αποδώσουν  ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστος Κτιστάκης  και η φοιτήτρια της Νομικής του ΑΠΘ και πτυχιούχος βιολιού Μαρία Βασβατέκη.  Τραγούδια της ποιήτριας Χρυσάνθης Ζιτσαία σε σύνθεση του Χρ.Δέλλα θα ερμηνεύσει η  μέντζο σοπράνο Αμαλία Σδρόλια.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Ευτυχία Κολοβέτσιου, μέλος του Δ.Σ. και  της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου.

Ο Χρήστος Δέλλας υπήρξε ένας τρισυπόστατος καλλιτέχνης, βιολιστής, συνθέτης και καθηγητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Βλάστη το 1900. Φοίτησε στο Διδασκαλείο Κοζάνης, όπου πήρε μαθήματα βιολιού. Οι πραγματικά ουσιώδεις μουσικές του σπουδές έγιναν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’  όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα το 1923 και ανέλαβε καθηγητής στο ίδιο Ωδείο. Από την τάξη του αποφοίτησαν πολλοί βιολιστές. Ως δεξιοτέχνης του βιολιού έδωσε πάρα πολλά ρεσιτάλ. Ως συνθέτης έγραψε έργα εμπνευσμένα από το χρώμα της Μακεδονικής μουσικής παράδοσης. Συντετριμμένος από τον θάνατο της κόρης του Ισμήνης την ακολούθησε στον τάφο τον Οκτώβρη του 1967.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σημαντική υπήρξε και η συμβολή του διακεκριμένου μαέστρου και συνθέτη κ. ΄Αλκη Μπαλτά, καθηγητή του τμήματος μουσικολογίας του ΑΠΘ, για το πολύτιμο υλικό που παραχώρησε στο Σύλλογο Βλατσιωτών Ν.Λάρισας, το οποίο προέρχεται από το αρχείο της μητέρας του, συγγραφέως και καλλιτέχνιδας Γαλάτειας Μπαλτά, μαθήτριας του Χρ. Δέλλα .

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.