Μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες άδειες επισκευής και ανέγερσης για τους σεισμόπληκτους κατοίκους στην περιοχή του Δαμασίου, οι οποίοι έκαναν και φέτος Χριστούγεννα μέσα στα κοντέινερ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής κ. Γ. Γκανάς, διευκρίνισε ότι οι εξελίξεις αυτές αφορούν μόνο το Δαμάσι και όχι τις υπόλοιπες σεισμόπληκτες περιοχές της Ελασσόνας.

Παράλληλα οι αγρότες της περιοχής και ειδικότερα οι αμπελοκαλλιεργητές αναμένουν στις 10 Ιανουαρίου από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και όχι μόνο με αποτέλεσμα ένα αξιόλογο μέρος της παραγωγής τους να μείνει στα χωράφια.

Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι οι σεισμόπληκτοι χρειάζονται κάθε δυνατή ενίσχυση από την Πολιτεία για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είτε διαθέτουν σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και χρειάζονται επισκευή, είτε κόκκινα, τα οποία χρειάζονται κατεδάφιση.

Η αύξηση στο κόστος των υλικών οικοδομής έχει εκτινάξει κατά πολύ το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο, πρόσθεσε ο κ. Γκανάς, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και η αύξηση του 30% που εγκρίθηκε για το κόστος αποζημίωσης δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τα έξοδα που προκύπτουν, ιδιαίτερα για τους σεισμόπληκτους που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και πρέπει να τα κατεδαφίσουν και να τα χτίσουν από την αρχή.

ertnews.gr