Και την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να παραµείνουν κλειστά τα σφαγεία σε όλη τη χώρα, όπως άφησε να εννοηθεί µε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Πέντε νέες εστίες της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών εντοπίστηκαν χθες στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία. Σύμφωνα με την Καθημερινή, και οι πέντε εστίες συνδέονται επιδηµιολογικά µε την αρχική «κοιτίδα» της νόσου στις εγκαταστάσεις ζωεµπόρου στη Λάρισα. Ετσι, στη ∆υτική Ελλάδα µεταφέρονται κτηνιατρικά κλιµάκια µε στόχο να ελεγχθούν άµεσα 2.506 κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µε 436.500 πρόβατα. Μετά τον εντοπισµό των νέων κρουσµάτων, ένας νέος κύκλος ελέγχων ανοίγει. Μέχρι σήµερα έχουν θανατωθεί ή αναµένεται να θανατωθούν 18.335 αιγοπρόβατα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας δήλωσε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά χθες ότι «θα ζήσουµε ∆εκαπενταύγουστο χωρίς αρνί», αποστροφή που ερµηνεύεται ως παράταση της απαγόρευσης µετακίνησης και σφαγής αµνοεριφίων. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου, µε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε συναγερµό, ωστόσο, όπως τόνισαν, η τελική απόφαση για την παράταση της απαγόρευσης θα ληφθεί αύριο, µε βάση τα δεδοµένα που θα υπάρχουν.
Πάντως, από την άλλη, στη Θεσσαλία καθώς και σε άλλες περιοχής της χώρας η φράση «θα ζήσουµε ∆εκαπενταύγουστο χωρίς αρνί» δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγµατικότητα. Τα τοπικά κρεοπωλεία, τα οποία προµηθεύονται αµνοερίφια απευθείας από τα σφαγεία τής κάθε περιοχής, δεν διαθέτουν αρνί ή κατσίκι, ωστόσο στα σούπερ µάρκετ της επαρχίας οι καταναλωτές µπορούν να βρουν εισαγόµενο κρέας.
Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι θέτουν πλέον σηµαντικά ερωτήµατα, όπως για παράδειγµα πώς η Ρουµανία συνεχίζει τις σφαγές ενώ σε εµάς έχουν απαγορευτεί, αν και σε αυτή τη χώρα έχουν θανατωθεί 230.000 ζώα.
Ζ.Η. kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου, Καθημερινή)