Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους φοιτητές της πολύπαθης Θεσσαλίας, ζητά με ερώτησή της - αίτημα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, η  Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Συγκεκριμένα, η  Λαρισαία βουλευτής τονίζει την ανάγκη θέσπισης ειδικού προγράμματος επιδότησης ενοικίου των φοιτητών που προέρχονται από τη Θεσσαλία και έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023 αλλά και αυτών  που βιώνουν επιπλέον την οικονομική καταστροφή λόγω της πρόσφατης επιδημίας της πανώλης των αιγοπροβάτων και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί συνολικά η κλιματική αλλαγή, που δυστυχώς, επίκεντρό της έχει καταστεί η Θεσσαλία. 

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει στην ερώτησή της ότι:

«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται για τη μετακίνηση των παιδιών τους στον τόπο φοίτησής τους. Για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό συνεπάγεται την ενοικίαση σπιτιού και την κάλυψη όλων των σχετικών εξόδων διαβίωσης των φοιτητών. Εν μέσω ωστόσο της στεγαστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και της ακρίβειας ακόμα και σε βασικά είδη, οι δυνατότητες των οικογενειών να ανταπεξέλθουν στα νέα βάρη της φοίτησης των παιδιών τους σε άλλο τόπο, είναι κάθε άλλο παρά δεδομένες. 

Ειδικά για τις οικογένειες της Π.Ε. Λάρισας και συνολικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ανταπόκριση στα νέα έξοδα των φοιτητών, είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 2023, άφησαν βαρύ αποτύπωμα στη ζωή των κατοίκων, στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Δεκαεπτά συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές καταστράφηκαν. Η καθημερινότητα των κατοίκων άλλαξε εν μία νυκτί, πολλοί οδηγήθηκαν στην αστεγία και στην ολοσχερή οικονομική καταστροφή. Δυστυχώς, αντί η Πολιτεία να ενεργοποιηθεί για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, δεν υπήρξε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι να μετρούν μεγάλες πληγές. 

Τα προβλήματα όχι μόνο  δεν  τελείωσαν με τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, αλλά η κλιματική κρίση και η απουσία υποδομών και κρατικού σχεδιασμού, κάνει τη Θεσσαλία ευάλωτη σε νέα ακραία φυσικά φαινόμενα. 

Επιπλέον, η  πρωτογενής παραγωγή, θεμέλιο της τοπικής οικονομίας, πλήττεται με τρόπο σφοδρό. 

Διανύοντας τη θερινή περίοδο, μετράμε ακόμη μεγαλύτερες πληγές με τον παρατεταμένο καύσωνα και την ανομβρία να προκαλούν εκτεταμένη λειψυδρία, να καταστρέφουν τις καλλιέργειες και να δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων στο μέλλον.

 Την ίδια στιγμή, η επιδημία της πανώλης των αιγοπροβάτων, αποτέλεσε το νέο, μεγάλο χτύπημα για την τοπική οικονομία. Από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλία στις 11/7/2024 έως και σήμερα, και παρά την ακαριαία και μεγάλη κινητοποίηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, χιλιάδες ζώα οδηγήθηκαν στη θανάτωση και οι κτηνοτρόφοι στην καταστροφή, ενώ ακόμα αναμένουν την κρατική στήριξη». 

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημειώνει ότι «οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βιώνουν πανθομολογούμενα πρωτοφανείς κρίσεις που τους έχουν φέρει αντιμέτωπους με την οικονομική καταστροφή. Με την Πολιτεία ουσιαστικά απούσα, προσπαθούν να σταθούν “όρθιοι”. Οι μαθητές μας, εν μέσω τεράστιων δυσκολιών, συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και τώρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το όνειρο της φοιτητικής ζωής κινδυνεύει να μείνει άπιαστο, καθώς το κόστος των ενοικίων και τα έξοδα διαβίωσης ενός φοιτητή είναι απαγορευτικά για τις πλημμυρόπληκτες οικογένειες της Θεσσαλίας. 

Εν μέσω λοιπόν των συνθηκών αυτών, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η θέσπιση  ειδικού προγράμματος επιδότησης ενοικίου για τους φοιτητές που προέρχονται από τη Θεσσαλία και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί από τις ολέθριες πλημμύρες του 2023, από τις συνέπειες της επιδημίας της πανώλης των αιγοπροβάτων,  αλλά και συνολικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ένα πρόγραμμα με αντικειμενικά και δίκαια εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και εξατομίκευση αυτών, ανάλογα με τις ζημίες που έχει υποστεί η κάθε οικογένεια, δίνοντας «ανάσα» σε φοιτητές και οικογένειες. Η μεγάλη χαρά και περηφάνια για την επιτυχία των μαθητών και μαθητριών της Θεσσαλίας, που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις ξεπερνώντας πρωτοφανή εμπόδια, είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με τη στήριξη που δικαιούνται, ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν και να πετύχουν τα όνειρα και τους στόχους τους. Το «κοινωνικό κράτος»  που επικαλείται η Κυβέρνηση, αλλά είναι άφαντο από την καθημερινότητα των πολιτών, ας εμφανιστεί έστω τώρα, φροντίζοντας ό,τι πολυτιμότερο έχει η πατρίδα μας : τα παιδιά της !» .