«Η ανεργία στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, και αναμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα. Το δόγμα μας περί οικονομικής εξωστρέφειας, ανάπτυξης, εξαγωγών και επενδύσεων αποδίδει καρπούς που αποτυπώνονται και στα νούμερα της ανεργίας. Η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε ακόμα και υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες της περασμένης διετίας».
Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
«Στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξής οξύμωρο φαινόμενο: οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες να προσλάβουν, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες άνεργοι να αναζητούν εργασία χωρίς αποτέλεσμα. Η λύση είναι προφανής και μας κοιτάζει στα μάτια. Διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αναβάθμιση των υπηρεσιών και της λειτουργίας του αρμόδιου Οργανισμού. Είναι σημαντικό να πετύχουμε την σύζευξη μεταξύ επαγγελματικών προσόντων και απαιτήσεων της αγοράς. Αυτό ακριβώς έρχεται να υλοποιήσει το Υπουργείο με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Να προσφέρει στήριξη και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων συμπολιτών μας και να θέσει τα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία όσων αναζητούν δουλειά», τόνισε η κα Μπίζιου.
Μιλώντας επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η κα Μπίζιου στάθηκε ιδιαίτερα σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που αυτό φέρνει στον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ:
Θεσμοθετούνται νέα καινοτόμα εργαλεία που θα υποστηρίξουν τους ανέργους και θα προωθήσουν την απασχόληση, ενώ για πρώτη φορά καταβάλλεται το επίδομα εργασίας αντί για το επίδομα ανεργίας. Όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν και το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.
Δίνονται κίνητρα με την μορφή μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ατομικό σχέδιο δράσης για την ανεύρεση εργασίας.
Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα απάτης και κατάχρησης που κατασπαταλούν τους δημόσιους πόρους και τους στερούν από αυτούς που τους έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ρύθμιση όμως δεν επηρεάζει το επίδομα ανεργίας, μακροχρόνιας και μη, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Θα διαγράφονται από το μητρώο ανέργων για δύο χρόνια κα δεν θα χορηγείται επίδομα ανεργίας σε όσους αρνούνται 3 φορές θέση εργασίας που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, στις δεξιότητες στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του αναζητούντος εργασία. Επίσης, διαγράφονται από το μητρώο για έξι μήνες και δεν λαμβάνουν το επίδομα όσοι αρνούνται να συμμετέχουν σε δράση κατάρτισης.
Και επειδή το κλειδί για την επανένταξη των ανέργων ιδίως των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας είναι το δίχως άλλων η απόκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων, για αυτό και ανεβάζουμε τον πήχη όσον αφορά στους παρόχους κατάρτισης που πλέον θα κρίνονται και από το αποτέλεσμα.
Οι πάροχοι επαγγελματικής κατάρτισης θα αξιολογούνται και θα λογοδοτούν. Και όχι μόνο θα αξιολογούνται αλλά θα πληρώνονται με βάση το αποτέλεσμα. Συστήνεται μητρώο παρόχων και τα κριτήρια εγγραφής είναι πια αυξημένα, ενώ θα διαγράφονται όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης. Εξασφαλίζουμε με αυτό τον τρόπο ότι οι πόροι της κατάρτισης θα «πιάσουν τόπο», κατέληξε η κα Μπίζιου.
Δείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί την τοποθέτηση της βουλευτού ΝΔ Ν. Λάρισας Στέλλας Μπίζιου στην Ολομέλεια της Βουλής: