Με την ομιλία του Ογκοπλαστικού Χειρουργού Μαστού, Υπεύθυνου Χειρουργού του Κέντρου Μαστού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Γεώργιου Μπούτσικου, ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες επιστημονικές διαλέξεις στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2023-2024 του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του, ο κύριος Μπούτσικος ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τεχνικές και εξελίξεις της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, ξεκινώντας από τα βήματα που πρέπει να γίνονται για τη διερεύνηση του πρωτοπαθούς όγκου, δηλαδή από τον ολοκληρωμένο απεικονιστικό έλεγχο, την ιστολογική ταυτοποίηση των υπόπτων εστιών, την πλήρη παθολογοανατομική ανάλυση και ανοσοϊστοχημεία, τη σταδιοποίηση αλλά και τη διεπιστημονική προσέγγιση από το Επιστημονικό Συμβούλιο του μαστού και τέλος την αποσταδιοποίηση.

Μιλώντας, στη συνέχεια, για τη χειρουργική θεραπεία, τόνισε ότι η ογκοπλαστική χειρουργική είναι η μετεξέλιξη της παραδοσιακής χειρουργικής του μαστού, που συνδυάζει τις αρχές της χειρουργικής ογκολογίας με τις τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής, στοχεύοντας στην ογκολογική ασφάλεια και στο βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, με μικρότερες - αόρατες ουλές, λιγότερο πόνο και συνεπώς, μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τη γυναίκα ασθενή.

Επίσης, παρουσίασε τις νεότερες ασύρματες τεχνικές που πραγματοποιούνται σήμερα για τον εντοπισμό των μη ψηλαφητών βλαβών, την υποδόρια μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής, την άμεση αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης πάνω από το μυ, την άμεση αποκατάσταση με αυτόλογο μόσχευμα, τη θεραπευτική μαστοπλαστική και ταυτόχρονη συμμετροποίηση του αντίπλευρου μαστού και τη Goldilocks μαστεκτομή.

Ο κύριος Μπούτσικος κλείνοντας τόνισε πως οι νεότερες ιατρικές εξελίξεις μπορούν να διασφαλίσουν, ότι η αποκατάσταση του μαστού θα πρέπει να είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή για κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, χωρίς να επηρεαστεί η οριστική ογκολογική θεραπεία.

Δώδεκα συνολικά επιστημονικές διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν με υβριδικό τρόπο, στο ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 , με φυσική παρουσία στο χώρο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας αλλά και διαδικτυακά, για τη διαρκή επιμόρφωση τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, όπου 19 συνεργάτες ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, κάλυψαν μία ευρεία γκάμα ιατρικών θεμάτων, υπό το συντονισμό του Πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου Αναισθησιολόγου Εντατικολόγου Δρ. Κομνού Απόστολου.