Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα στη χώρα και σήμερα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Meteo.

Σύμφωνα με την καιρική πρόγνωση, σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με συνθήκες καύσωνα να επικρατούν στις περισσότερες περιοχές.

Ωστόσο αναμένονται και λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες κατά τόπους θα αυξηθούν, ενώ στα βορειοδυτικά ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Την ίδια ώρα όμως, αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, αναλυτικότερα θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 16 έως 37-39 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 16 έως 38-40 και στη Θεσσαλία από 16 έως 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Λάρισα

Με απόφαση του Δήμου Λαρισαίων, λόγω του καύσωνα, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της περιοχής.

Η αναστολή λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία των μαθητών, εξαιτίας των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Κλιματιζόμενοι χώροι

Στο μεταξύ, στη διάθεση των πολιτών -ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (όπως ηλικιωμένοι) θα βρίσκονται περισσότεροι κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου Λαρισαίων.

Σήμερα, Τετάρτη 12 και αύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, προστίθενται δύο επιπλέον χώροι -έτσι, θα λειτουργούν από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ.:

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού &Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014

- Γ’ ΚΑΠΗ (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576, 2410.233.430.

- Δ’ ΚΑΠΗ (Αχιλλέως 26, Ανθούπολη), τηλ. 2410.610.468, 2410.616.390

- Ε’ ΚΑΠΗ (Κάρλας 47, Περιοχή Αγίου Γεωργίου), τηλ. 2410.239.499

Για αστέγους

Παράλληλα, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου, θα πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, για τον εντοπισμό και την ενημέρωση αστέγων, προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης ή προστασίας τους στις δομές του Δήμου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση, λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, η τηλεφωνική γραμμή 6970236181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Κίνδυνος πυρκαγιάς 

Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

-Αττικής

-Φθιώτιδας

-Φωκίδας

-Λάρισας

-Κορινθίας

-Βοιωτία

-Μαγνησία

Τέλος σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι νοσοκομεία και ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα. Οι θερμοπληξίες, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών είναι συνηθισμένα σε περιόδους καύσωνα. Έτσι, οι υγειονομικές αρχές είναι επί ποδός να βοηθήσουν τους πολίτες.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr