Σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ προχωρά μετά τη συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων καθώς ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Να σημειωθεί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ότι οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Πάνω από 1.600 στα νοσοκομεία

Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο χθες, Τετάρτη. Ειδικότερα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με κορωνοϊό και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει τους 1.600.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από το Σάββατο, 23/12, έως και χθες, 27/12, καταγράφηκαν συνολικά 1.168 νέες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται προ πίεσης, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς ότι την…ανιούσα παίρνουν τόσο η γρίπη όσο οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι αριθμοί εισαγωγών και νοσηλειών δείχνουν τη δυναμική μετάδοσης και κάνουν εμφανές ότι η covid-19 κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα.

Μικρός ο αριθμός των εμβολιασμένων

Και ενώ η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22/12, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει έχουν ως εξής:


• Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί. Εξ ’αυτών, το 79,9% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών (127.515).

• Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί.

Τα μελλοντικά ραντεβού έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού.

• Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού.

Εξίσου σημαντική για τη διαχείριση της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού είναι η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως είναι τα γιορτινά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά. Επιπλέον, συμβουλεύουν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι. Στους υπερηλίκους συστήνεται η χρήση μάσκας όταν βγαίνουν από το σπίτι για να κάνουν ψώνια ή να βρεθούν με άλλους.

protothema.gr