Οι ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες πολιτικών και δημοσκόπων με τους πολίτες να γυρίζουν τις πλάτες τους στις κάλπες. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότεροι από εκείνους που απείχαν.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν χθες μόλις 3,9 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 9,6 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, με την αποχή να αγγίζει τότε το 47,5% (5,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων).

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2019) η αποχή είχε διαμορφωθεί σε 41,3% (5,9 εκατ. συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατ. εγγεγραμμένων).

Το χαμηλότερο ποσοστό αποχής είχε καταγραφεί το 1981, στις πρώτες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, με μόλις 21,3% των εγγεγραμμένων να επιλέγουν να απέχουν.

Κόπωση από τις αλλεπάλληλες κάλπες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους λόγους της δραματικά χαμηλής συμμετοχής στις χθεσινές κάλπες ήταν η «κόπωση» από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (διπλές βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές).

Ένας άλλος λόγος, που ενδεχομένως συνέβαλε στη μείωση της συμμετοχής, ήταν η μεγάλη διαφορά που διατηρεί το πρώτο κόμμα από τα υπόλοιπα, κάτι που δημιούργησε σε ορισμένους την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα είχε κριθεί. Κατά πολλούς, όμως, η χαμηλή συμμετοχή είναι κυρίως αποτέλεσμα και της πολυετούς κρίσης εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα.

Είχε ήδη χτυπήσει το καμπανάκι

«Καμπανάκι», πάντως, για τη χαμηλή εκλογική συμμετοχή είχε χτυπήσει και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, με την αποχή να φτάνει τότε το 46,2% (5,2 εκατ. συμμετέχοντες σε 9,8 εκατ. εγγεγραμμένους). Αντίθετα, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 η αποχή ήταν αρκετά χαμηλότερη και είχε διαμορφωθεί στο 38,2%.

Ο χάρτης της αποχής

Με την ενσωμάτωση στο 90%, τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στη Φλώρινα με 75%, στην Κεφαλονιά με 72%, στη Λακωνία με 70%, στα Δωδεκάνησα με 68%, σε Ευρυτανία, Αρκαδία, Λέσβο με 67%, στην Κέρκυρα με 66%, σε Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Ζάκυνθο με 65%, στη Μεσσηνία με 64% και στην Ηλεία με 63%. Στο νομό Λάρισας το ποσοστό αποχής κυμάνθηκε στο 56%

Αντίθετα, σχετικά χαμηλά ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Μας ξεπέρασε σε αποχή η Κροατία

Αποχή-ρεκόρ, πάντως, καταγράφηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στις χθεσινές ευρωεκλογές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Κροατία, όπου η αποχή, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, εκτινάχθηκε στο αδιανόητο 79,5%. Στην Ολλανδία η αποχή έφτασε το 53% και στην Κύπρο στο 49,5%.

naftemporiki.gr